Da bi ostvarili visoke i stabilne prinose i visok sadržaj šećera u korenu šećerne repe (digestija), neophodno je sačuvati lisnu masu od ekonomski najznačajnije bolesti pegavost lista šećerne repe (Cercospora beticola). Pravilnim odabirom sortimenta, praćenjem parametara (temterature i relativne vlažnosti vazduha) koji uslovljavaju pojavu i razvoj bolesti tokom letnjeg perioda vegetacije repe, praćenjem stanja useva i pojave prvih siptoma bolesti, to jest pega, pravovremenom i kvalitetnom zaštitom ostvarićemo ovaj željeni cilj.
Pegavost lista šećerne repe (Cercospora beticola) se uglavnom javlja na listu, ali se može javiti i na lisnim drškama, cvetonosnom stablu i glavi korena. Bolest se prvo javlja na starijem potpuno razvijenom lišću rozete u vidu okruglastih, sitnih, sivkastih pega, koje su oivičene jednom zonom tkiva mrkocrvene boje. Sa naličja lista u okviru pega razvija se siva navlaka od konidiofora i konidija. Razvojem bolesti, broj pega se povećava (na jednom listu može biti i nekoliko stotina pega), pri čemu dolazi do njihovog spajanja i sušenja manjih ili većih delova lista. Ovakvo lišće odumire naročito u uslovima dužeg perioda suše i visokih temperatura, nakon čega dolazi do kretanja novog lišća (retrovegetacija). Propadanje lisne površine, i naknadno formiranje novog lišća, odnosno retrovegetacija, iscrpljuje usev što dovodi do velikih gubitaka kako u prinosu korena, tako i u sadržaju šećera.
Faktori koji utiču na razvoj patogena, prouzrokovača pegavosti lista (Cercospora beticola) su relativna vlažnost vazduha i temperatura. Optimalni uslovi za infekciju su temperatura 24-26 stepeni Celzijusa, pod uslovom da noćna temperatura nije ispod 15 stepeni Celzijusa i relativna vlažnost vazduha 90-95 procenata. Minimalan period za ostvarivanje zaraze u ovakvim uslovima traje jedan do dva dana, dok inkubacioni period gljive traje 7-10 dana nakon čega dolazi do formiranja pega. Inkubacioni period se produžava sa sniženjem temperature.
Suzbijanju pegavosti lišća šećerne repe (Cercospora beticola), s obzirom na veliku štetnost, poklanja se posebna pažnja, unapređene su i uvedene metode prognoze i signalizacije vremena tretiranja u cilju utvrđivanja i izveštavanja pojave i razvoja bolesti, određivanja momenta tretiranja i signalizacije vremena prskanja kako bi se smanjio broj prskanja, a time i troškovi zaštite.
Kod nas se najčešće obavljaju 3 prskanja šećerne repe radi zaštite od Cercospora beticola. Prvo prskanje se obavlja u vreme pojave prvih simptoma bolesti (prvih pega). Ostala prskanja se obavljaju u razmaku 15-20 dana.
Preporučeni fungicidi i njihove kombinacije za zaštitu šećerne repe su: Sphere 0,35 l/ha, Amistarextra 0,75 l/ha, Eminent 0,8 l/ha, Duett Ultra 0,5 l/ha, Rias 0,4 l/ha , Alert S 0,6 l/ha, Acanto Plus 0,6 – 0,8 l/ha, Rias 0,4 l/ha + Bravo 1 l/ha, Impact EC 25 0,25 l/ha + Bravo 1 l/ha i drugi.