• petak, 29. mart 2024.
U za­gr­lja­ju ku­le­na i vi­na
Ekonomija
0 Komentara

U za­gr­lja­ju ku­le­na i vi­na

9. jun 2011. godine

Potpredsednica Skupštine Srbije Gordana Čomić otvara manifestaciju

Erdevik – Na „Srem­skoj ku­le­ni­ja­di“ u Er­de­vi­ku, ko­ja tra­di­ci­o­nal­no oku­plja pro­iz­vo­đa­če naj­bo­ljeg srem­skog ku­le­na, ove go­di­ne je u tr­ci za naj­bo­lji lju­ti za­lo­gaj uče­stvo­va­lo čak 85 tak­mi­ča­ra. Kao i ra­ni­jih go­di­na, ce­lom du­ži­nom sto­let­nog er­de­vič­kog par­ka, bi­lo je po­sta­vlje­no oko sto­ti­nu te­zgi na ko­ji­ma su, po­red ku­le­na i dru­gih su­ho­me­sna­tih pro­iz­vo­da, bi­li iz­lo­že­ni i vi­no, ko­la­či, med, cve­će, kao i broj­ni pro­iz­vo­di do­ma­će ra­di­no­sti.

Ma­ni­fe­sta­ci­ju ko­joj su pri­su­stvo­va­li broj­ni ugled­ni go­sti sve­ča­no je otvo­ri­la pot­pred­sed­ni­ca Skup­šti­ne Sr­bi­je Gor­da­na Čo­mić.

– Čast mi što sam da­nas u Er­de­vi­ku, jer šid­ska op­šti­na, ko­ja je naj­za­pad­ni­ja u Voj­vo­di­ni, pred­sta­vlja na­ša vra­ta na pu­tu ka Evrop­skoj uni­ji, gde će­mo za ko­ju go­di­nu sla­vi­ti uki­da­nje gra­ni­ce ka Evro­pi. Vo­le­la bih da mno­go lju­di u Sr­bi­ji i Evro­pi vi­di ovu ma­ni­fe­sta­ci­ju i da svi­ma bu­de ja­sno da je ono po če­mu se pre­po­zna­je­mo pro­iz­ve­de­no va­šim ru­ka­ma – re­kla je pot­pred­sed­ni­ca re­pu­blič­ke Skup­šti­ne Gor­da­na Čo­mić.

Pobedničko kulenje

Na ovo­go­di­šnjoj „Srem­skoj ku­le­ni­ja­di“ bi­li su pri­sut­ni i broj­ni go­sti, me­đu ko­ji­ma i pred­sed­nik Srem­ske pri­vred­ne ko­mo­re Mi­lan Bo­žić, na­čel­nik Srem­skog uprav­nog okru­ga Sa­va Ali­šić, rek­to­ri  be­o­grad­skog i no­vo­sad­skog uni­ver­zi­te­ta, sa­vet­nik za po­ljo­pri­vre­du u Po­kra­jin­skoj Vla­di Sa­ša Dra­gin, pred­sed­ni­ca Op­šti­ne Šid Na­ta­ša Cvjet­ko­vić, na­rod­ni po­sla­nik Želj­ko Bre­sto­vač­ki, pred­sed­ni­ci su­sed­nih op­šti­na, go­sti iz De­spo­tov­ca i Vu­ko­var­sko – sri­jem­ske žu­pa­ni­je i mno­gi dru­gi.

To­plu do­bro­do­šli­cu go­sti­ma i iz­la­ga­či­ma po­že­le­la je i pred­sed­ni­ca šid­ske op­šti­ne Na­ta­ša Cvjet­ko­vić.

– Ova tra­di­ci­o­nal­na ma­ni­fe­sta­ci­ja za nas ima vi­še­stru­ki zna­čaj, a to je pr­ven­stve­no pro­mo­vi­sa­nja naj­zna­čaj­ni­jih re­sur­sa na­še op­šti­ne: po­ljo­pri­vre­da i pri­vre­da. A ko­li­ko se lo­kal­na sa­mo­u­pra­va tru­di da po­mog­ne na­šim po­ljo­pri­vred­ni­ci­ma i ko­li­ko su nam oni za­i­sta va­žni sve­do­če o to­me i šam­pi­on­ski pe­har, kao i pri­zna­nje „Naj­bo­lji u agro­bi­zni­su“, ko­ji smo za raz­voj agrar­nog pred­u­zet­ni­štva ne­dav­no do­bi­li na No­vo­sad­skom saj­mu – re­kla je pred­sed­ni­ca Cvjet­ko­vić.

Broj­ni po­se­ti­o­ci su lju­te za­lo­ga­je za­li­va­li pr­vo do­brim vi­ni­ma, pa su on­da sve za­sla­di­li do­ma­ćim ko­la­či­ma.

Degustacija na svakom koraku

Ma­ni­fe­sta­ci­ju su or­ga­ni­zo­va­li Me­sna za­jed­ni­ca Er­de­vik, Srem­ska pri­vred­na ko­mo­ra, Kul­tur­no – obra­zov­ni cen­tar Šid i Tu­ri­stič­ka or­ga­ni­za­ci­ja Op­šti­ne Šid, a ge­ne­ral­ni po­kro­vi­telj ma­ni­fe­sta­ci­je bi­la je Op­šti­na Šid. U umet­nič­kom de­lu uče­stvo­va­li su čla­no­vi kul­tur­no-umet­nič­kih dru­šta­va iz Er­de­vi­ka i Ku­ku­je­va­ca, kao i ma­li­ša­ni iz Pre­škol­ske usta­no­ve „Je­li­ca Sta­ni­vu­ko­vić Ši­lja“.

S. Mi­haj­lo­vić

 

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: