• petak, 26. april 2024.
Renovira se Slovački dom u Binguli
Društvo | Kultura | Vesti | Šid
0 Komentara

Renovira se Slovački dom u Binguli

27. april 2021. godine

Kažu da kultura jednog naroda ne može opstati bez očuvanja tradicije i narodnih običaja. Meštani sela Bingule pored Šida dugi niz godina čuvaju tradiciju zahvaljujući radu Slovačkog doma. Nakon sto godina, od kada ova ustanova postoji, ona je dobila novi sjaj i renovirani je prostor koji će biti dostupan članovima Slovačkog kulturno umetničkog društva “Milan Rasćislav Šćefanjik“, ali i generacijama koje dolaze.

Na rekonstrukciju Slovačkog doma Bingulci su dugo čekali. Zgrada je praktično jedino mesto u kome se organizuju tradicionalne igranke i kulturna dešavanja u mestu. Članovi SKUD-a za vreme pandemije obustavili su sve probe i okupljanja u prostorijama Slovačkog doma i dok iščekuju da se kulturni život vrati u normalu, odlučili su da sebi stvore bolje uslove za rad.

-Najaktivniji u toku prošle godine i početkom ove godine u našem Slovačkom domu su bili majstori. U SKUD-u “Milan Rasćislav Šćefanjik“ u Binguli ovih dana su završeni radovi na rekonstrukciji krova čija je vrednost 500.000 dinara. Sredstva za sanaciju krova obezbedila je Opština Šid, a a izvođač radova je bila firma SZR „Zidar“ iz Luga. Radovi su podrazumevali zamenu kompletne krovne konstrukcije i zamenu krovnog pokrivača novim. U proteklom periodu, od 2014. godine pa sve do sad, uređeno je mnogo toga, od krova do prizemlja. Osim sanacije krova, napravljen je sanitarni čvor – toalet, zamenjeni su prozori i vrata, uređena je unutrašnja prostorija, postavljene su pločice u sali, kupljena je nova kuhinja i stolice za salu i napravljeni su novi stolovi. Takođe, rešen je problem vlage i postavljena spoljna izolacija, čime je značajno poboljšana energetska efikasnost. Sada je prostor baš onakav kakav dolikuje Slovačkom domu – kaže Tijana Farkaš, umetnički rukovodilac SKUD-a “Milan Rasćislav Šćefanjik“.

Bingula sada ima jedan lep objekat, potpuno prilagođen za sve kulturne aktivnosti. Stvoreni su uslovi da se u Slovačkom domu organizuju raznovrsna dešavanja koja će promovisati kulturni potencijal ovog sela i brojne talente njegovih meštana.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: