• nedelja, 19. maj 2024.
IZ MITROVAČKE BIBLIOTEKE: Deset godina od smrti nobelovca Markesa
Društvo | Kultura
0 Komentara

IZ MITROVAČKE BIBLIOTEKE: Deset godina od smrti nobelovca Markesa

13. april 2024. godine

Gabrijel Garsija Markes bio je kolumbijski pisac, novinar, izdavač i politički aktivista. Autor je brojnih književnih dela, od kojih su među najpoznatijima “Sto godina samoće” i “Ljubav u doba kolere”. Roman koji mu donosi svetsku slavu “Sto godina samoće” piše tokom svog boravka u Španiji, 1967. godine, i inspirisan je tzv. ukletom kućom njegove bake, a prodato je u više od 30 miliona primeraka. Uspeh romana je ovekovečen Nobelovom  nagradom za književnost, 1982. godine.

Roman prikazuje sto godina istorije izmišljenog  kolumbijskog grada Makonda i to kroz sedam generacija porodice Buendija. U njemu je opisan život izolovanog  južnoameričkog  sela gde su neobični događaji predstavljeni kao sasvim obični.

Likovi Hoze Arkadio i Ursula sa nekolicinom mladih, avanturistički nastrojenih porodica, odlaze u potragu za rajskim mestom gde će izgraditi novo naselje, novi i bolji svet za sebe i svoju decu. Tražili su more, ali nikako da ga nađu – na kraju su odustali i napravili selo koje su imenovali kao Makondo. U Makondu, kuće su umesto satovima ispunjene pticama. Porodica je, iako na izvestan način najuglednija, prepuna afera a nije lišena ni čudnih, incestuoznih veza. Makondo se menja kako dolaze nove generacije, kada muškarci počinju da se žene ženama iz drugih mesta.

Sa ovim romanom Markes je na jedinstven način zabeležio uzbudljivu istoriju Južne Amerike. Uspeo je da prenese neobičnu stvarnost življenja u postkolonijalnom društvu primoranom da ponovo proživljava tragedije iz prošlosti. Kombinovanjem mitova i stvarnosti, čitaocu objašnjava mudrost života. 

  • “Jedina gora stvar od lošeg zdravlja je loše ime.”
  • “Ništa nisam izumeo.  Ljudi uvek govore o mojoj mašti, ali ja verujem da sam užasni realista. Sve što sam izmislio, već je tamo u realnosti.”- govorio je Markes.

Nobelovac Gabrijel Garsija Markes za sobom je ostavio roman koji je pisao dok se borio sa demencijom. Protivno njegovoj volji, sinovi ipak posthumno objavljuju roman Vidimo se u avgustu  koji je najpre objavljen na španskom jeziku a u knjižarama širom sveta pojavio se u martu mesecu ove godine. U iščekivanju ovog naslova u fondu Biblioteke, dostupni su sledeći naslovi ovog autora:

  • Patrijarhova jesen
  • Ljubav u doba kolere
  • Zao čas
  • Pukovniku nema ko da piše
  • Hronika najavljene smrti
  • O ljubavi i drugim demonima
  • Riba je crvena (eseji)
Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: