• utorak, 23. april 2024.
Na auto-putevima 16 “zelenih stanica”
Društvo
0 Komentara

Na auto-putevima 16 “zelenih stanica”

14. mart 2024. godine

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Goran Vesić prisustvovao je potpisivanju ugovora o finansiranju izgradnje 16 „zelenih stanica” na auto-putevima, koje će biti opremljene elektropunjačima.

Ugovor su u Vladi Srbije potpisali vršilac dužnosti generalnog direktora JP „Putevi Srbije” Zoran Drobnjak, Nenad Soldatović iz kompanije „Itech Corp” d.o.o. i Boško Leković iz kompanije „Elcom Bgd” d.o.o.

Vesić je, u obraćanju novinarima nakon potpisivanja ugovora, istakao da je reč o projektima izgradnje pratećeg sadržaja puta na postojećim odmorištima i parkiralištima za potrebe korisnika elektropunjača.

Ministar je ukazao na to da će Srbija na ovaj način, u narednih nekoliko godina, postati najopremljenija zemlja u regionu kada je u pitanju oprema za električne automobile, napomenuvši da Evropska unija procenjuje da će do 2030. godine 30 odsto svih automobila na teritoriji EU biti na električni pogon.

Prema njegovim rečima, naši putevi moraju biti opremljeni odgovarajućom infrastrukturom za električne automobile kako bi bili konkurentni.

Vesić je izneo podatak da se na putevima Srbije nalazi osam elektropunjača i da je u toku postavljanje još 16, kao i dodatnih sedam punjača na novim deonicama kao što su Moravski koridor i Ruma–Šabac.

To znači da ćemo ove godine imati 33 elektropunjača, uglavnom na naplatnim rampama, poručio je ministar i naglasio da će na planiranim zelenim oazama biti postavljeno između pet i 20 elektropunjača po svakoj oazi, a biće izgrađene i prodavnice i restorani, površine do 100 metara kvadratnih, što će omogućiti veći broj elektroautomobila na našim putevima.

On je podsetio na to da će uskoro početi proizvodnja električnih automobila u Kragujevcu, kao i da Srbija daje subvencije u iznosu od 5.000 evra za kupovinu električnih automobila, čime stimuliše njihovo korišćenje.

Predložićemo da električni automobili imaju tablice druge boje kako bi lokalne samouprave mogle da im daju popust na parkiranje, ali daćemo predlog i za nižu putarinu za takve automobile, istakao je on i dodao da su projekti koji se tiču električnih automobila značajni zbog zaštite životne sredine.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: