• sreda, 21. februar 2024.
„Devojka iz čerge“ očarala pećinačku publiku
Društvo | Zabava | Kultura | Pećinci
0 Komentara

„Devojka iz čerge“ očarala pećinačku publiku

22. januar 2024. godine

Mjuzikl za decu i mlade „Devojka iz čerge“ rađen u produkciji Kulturnog centra „Pećinci“ pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije i Opštine Pećinci premijerno je izveden u petak 19. januara u sali pećinačkog Kulturnog centra pred velikim brojem posetilaca.

Vršilac dužnosti direktora Kulturnog centra, Slobodan Stanković rekao je tom prilikom da je mjuzikl rađen u okviru projekta „Mjuzikl „Pepeljuga“ u romskim naseljima opštine Pećinci“ sa ciljem da se tokom godine izvede u pojedinim naseljima u kojima živi veliki broj Roma:
-Projekat doprinosi ostvarivanju prava društveno-osetljivih grupa zato što je direktno namenjen pripadnicima romske nacionalne manjine kojih na teritoriji opštine Pećinci, prema zvaničnim podacima ima oko stopedeset iako je taj broj mnogo veći. Cilj projekta je unapređenje kulturnog života pripadnika romske nacionalne manjine i uključivanje u kulturno-obrazovne i umetničke aktivnosti centralne ustanove kulture u opštini Pećinci i omogućavanje podjednakih šansi za upražnjavanje kulturnih programa za sve Rome u godini kada je ustanova obeležila 45 godina postojanja i rada, kao i podsticanje mašte i kreativnosti kod dece i mladih Roma da se uključe u kreiranje kulturnih sadržaja i bave različitim vidivima umetnosti u okviru sekcija Kulturnog centra, pre svega u dramskoj, muzičko-instrumentalnoj i literarnoj sekciji – rekao je Stanković.

Muzički umetnik – dirigentkinja Bojana Radivojević iz Brestača. koja je svoje znanje sticala na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu, istakla je da je zadovoljstvo bilo baviti se uvezivanjem romske muzike i bajke koja je dobro poznata deci:
-Bogat harmonski jezik, pitoma melodijska linija, sukob muzičkih stilova (klasična, romska, popularna muzika), raznovrsnost muzičkih aranžmana, spoj žičanih, gudačkih i trzačkih instrumenata, klavira i udaraljki – neki su od detalja koji krase ovaj mjuzikl. „Devojka iz čerge“ je sa sobom donela mnogo novih muzičko-scenskih izazova, odnosno vidnu i čujnu transformaciju jedne moderne pozorišne forme koju smo začeli radom na prethodnom mjuziklu „Mala (S)Irena“. Korepeticaja je ovoga puta značila ne samo pratnju pevača već scenskog pokreta i igre. Zlatno i prevashodno korisno za iskustvo na polju rada u muzici i pozorištu, ali i ostvarene nove saradnje sa izvrsnim majstorima svojih zanata – kazala je Radivojević.

Za scensku igru i pokret bila je zadužena Nevena Radonjić iz Dobanovaca, učenica srednje Baletske škole „Lujo Davičo“ – odsek narodna igra koja je, između ostalog, radila sa članicama šimanovačkog Društva za negovanje narodne tradicije „Iskon“:
-Za mene je rad na pripremi ovog mjuzikla bio veliki izazov, ali i iskustvo, s obzirom da sam se po prvi put našla u ovoj ulozi i sigurna sam da će mi značiti u mom daljem profesionalnom razvoju. Sjajna glumačka ekipa sa kojom sam radila, a ponajviše članice šimanovačkog kulturno-umetničkog društva olakšali su pripremu samog mjuzikla i uspeli smo da na kvalitetnom nivou doprinesemo samoj priči koja obiluje romskom muzikom, pesmom i igrom – rekla je Radonjić.

Reditelj mjuzikla koji je rađen po motivima bajke „Pepeljuga“ je Slobodan Stanković iz Pećinaca, pozorišni i radio reditelj sa Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, koji je zajedno sa Bojanom Radivojević iz Brestača osmislio koncept mjuzikla. U mjuziklu igraju Jelena Nedeljković u ulozi Pepeljuge, Bojan Naić u ulozi Princa, Lidija Domazet u ulozi Stare Ciganke, Nedeljko Anđelić u ulozi Kralja, dok su uloge zlih sestara poverene Katarini Devčić, Tijani Petrović i Jeleni Mandić. Pored toga u mjuziklu igraju i Bojana Radivojević i Nevena Radonjić, kao i Aleksandar Bunčić koji je pratnja na violini. Muzičke aranžmane uradila je Bojana Radivojević koja je ujedno i pratnja na klaviru, dok je pratnja na gitari Jelena Mandić. U ulozi Pepeljuginih sestara našle su se: Anita Zeljković, Tanja Radivojević, Dušica Stanković, Tijana Radivojević, Magdalena Šljukić i Dunja Đuričić, sve članice šimanovačkog DNNT-a „Iskon“.

Reprizno izvođenje mjuzikla zakazano je za polovinu februara

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: