• ponedeljak, 4. decembar 2023.
Trinaest godina konkursa za izbor najlepše pesme o vinu
Društvo | Zabava | Kultura | Irig
0 Komentara

Trinaest godina konkursa za izbor najlepše pesme o vinu

21. novembar 2023. godine

Srpska čitaonica u Irigu i Vinarija „Mačkov podrum“ iz Iriga pre trinaest godina raspisali su prvi konkurs za izbor najlepše pesme o vinu. Svake pete godine štampan je zbornik koji sadrži nagrađene i pohvaljene pesme i pesme koje su ušle u uži izbor. Do sada su objavljena dva zbornika: „Vino je poljubac postojanja“, 2017. godine i „Vino je pesma, pesma je vino“, 2021. godine.

Кonkurs za najlepšu pesmu o vinu je trajao od 1. do 31. oktobra ove godine, a pristiglo je 97 pesama od 54 autora. Žiri u sastavu: Todor Bjelkić, književnik, predsednik žirija i članovi dr Maja Plavšić, profesor književnosti, Vera Novković profesor književnosti i direktorka Srpske čitaonice u Irigu, Zlatko Zrilić, novinar i suvlasnik „Sremskih novina“ iz Sremske Mitrovice i Đurđica Jojić ispred Vinarije “Mačkov podrum“ održali su sastanak 20. novembra 2023. godine u Srpskoj čitaonici u Irigu.

Vinarija „Mačkov podrum“ dodeljuje svake godine titulu „Vitez mladog portugizera“ i ove godine Đurđica Jojić je objavila nominovane laureate a to su Branko Rosić, novinar i pisac, i posthumno, Branislav Jovičić Čvarak, knjižničar i arhivar Srpske čitaonice u Irigu, koji je sve ove godine bio neizostavni i odgovorni temelj u prikupljanju i sabiranju pesama o vinu.

Nakon pregledane dokumentacije žiri je doneo odluku o tri najlepše pesme o vinu:

1.Prvu nagradu je dobila pesma „Vladavina vina“ pristigla na konkurs pod rednim brojem 41 sa šifrom „Tri radosti“. Autorka je Brankica Sladojević iz Sremske Mitrovice.
2.Drugu nagradu osvojila je pesma „ U našem vinogradu“ pristigla pod rednim brojem 31-2 sa šifrom „Marija“. Autorka je Olivera Sinđelić iz Šapca.
3.Treću nagradu dobila je pesma „Vino i gostoprimstvo“ pristigla na konkurs pod rednim brojem 17-2 sa šifrom „Beračice“. Autor je Petar Terek iz Višnjićeva.

Ove godine je žiri primetio veći broj prispelih pesama ali i veći kvalitet.

Milica Uverić, bibliotekar

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: