• četvrtak, 28. septembar 2023.
Održani “Dani zmajeva”
Društvo | Zabava | Pećinci
0 Komentara

Održani “Dani zmajeva”

11. septembar 2023. godine

Tvrđava Kupinik se na dva dana vratila u svoj najsjajniji period – u vreme kada je ovaj biser srpske nacionalne istorije bio poslednja prestonica srednjovekovne Srbije. Pod zidinama Kupinika ponovo su plamtele zmajeve vatre, dični vitezovi su se borili za čast i naklonost dvorskih dama, sokolari su s ponosom pokazivali svoje veličanstvene ljubimce, konjanici se nadmetali u rukovanju mačem i lukom i strelom, podgrađem su odjekivali zvuci tradicionalne srpke muzike, postavljena je despotska trpeza, a sve pod okriljem Zmajevca – zavetnog mača čuvara Kupinika.

Peta manifestacija „Kupinik – Dani zmajeva“ još jednom nas je, 8. i 9. septembra, vratila u vreme Zmaja Ognjenog Vuka – srpskog despota, ratnika i hrišćanskog viteza Reda zmaja Vuka Grgurevića Brankovića, epskog junaka koji je u 15. veku Kupinik uzdigao na rang srpske prestonice i tako ga zauvek učinio neizbrisivim delom srpske istorije i srpskog nacionalnog identiteta.

-Sedamdesetak godina nakon pada Smedereva ovde u Sremu je opstajala srpska državnost. Zato je ova manifestacija izuzetno važna, jer nas podseća ko smo, šta smo, odakle i od koga potičemo. Cilj lokalne samouprave je da Kupiniku vrati stari sjaj i da mu obezbedi mesto koje zaslužuje u istorijskim udžbenicima, kako bi i naša deca znala ko su im preci i da treba da budu ponosna na svoje poreklo – izjavio je predsednik opštine Pećinci Siniša Đokić.

Naš poznati glumac Ivan Vučković, koji je od samog početka prijatelj manifestacije, kaže da mu je bila čast da u serijalu Srpski junaci srednjeg veka oživi lik Zmaja Ognjenog Vuka.

-Odavde bi svako ko dođe morao da ponese nekoliko stvari, a prva je da shvati da srpski narod nije beznačajan i da smo istoriji Evrope, ali i sveta, dali mnogo. Želim uspeha ovim ljudima ovde, koji zaista daju sve od sebe i nadam se da će država imati sluha da što pre ovde ugledamo tvrđavu onakvu kakva je nekada bila. Da se svi zahvalimo našim precima na svemu što su uradili za nas i da usvojimo sve najbolje od onoga što su nam ostavili u amanet i u moralnom, i u ljudskom, i u vojničkom, i u viteškom smislu. Imamo mi u koga da gledamo i nisu nam potrebni drugi uzori – kaže Vučković, koji je manifestaciju uveličao besedom „Čiji si ti mali narode srpski“.

Perica Odobašić, predsednik Udruženja „Zeleni pogled“ iz Kupinova koje je organizator manifestacije zajedno sa Kulturnim centrom Pećinci, ističe da je svake godine sve više udruženja i pojedinaca koji žele da se uključe u ovu manifestaciju.

-Manifestacija „Kupinik – Dani zmajeva“ je posebna, kao što su posebne i ličnosti koje su vezane za Kupinik. Mi težimo da im obezbedimo mesto koje zaslužuju u našoj nacionalnoj istoriji, ali i u lokalu. Ove godine su barjaktari manifestacije učenici osmog razreda osnovne škole iz Kupinova. Oni će barjak predati učenicima sedmog razreda, koji će naredne godine nastaviti tradiciju. Na taj način decu učimo da kroz život idu svesna svog porekla – rekao je Odobašić.

On je istakao da su nosioci programa i ove godine bila viteška udruženja.

-Bratsko udruženje „Beli orlovi“ je sa nama od samog početka, kao i Konjički klub „Bojčin“, a ove godine su tu i udruženja „Zeleni barjaci“ i „Crveni gavranovi“. Udruženja žena iz naše opštine „Majka Angelina“, „Ogarčanke“, „Šimanovčanke“, „Lepota Ašanje“ i „Karlovčićanke“, kao i nekoliko domaćica, pripremile su despotsku trpezu prema dostupnim receptima iz srednjeg veka – kaže Odobašić.

Prvog dana manifestacije je predstavljen Zmajevac – zavetni mač čuvara Kupinika, Pevačko društvo „Iskon“ je održalo celovečarnji koncert tradicionalne muzike, a Crveni gavranovi su priredili pravi spektakl sa bakljama. Drugog dana posetioci su mogli da uživaju u prikazima srednjovekovnih borbi, konjičkom i pešadijskom streličarstvu, da učestvuju u radionicama na kojima su predstavljeni zanati i veštine karateristični za srednji vek i da probaju despotsku trpezu, a organizatori su za sve učesnike i goste pripremili ručak.

Pokrovitelj manifestacije je, kao i prethodnih godina, bila Opština Pećinci, a podršku u organizaciji pružili su pećinačka Turistička organizacija i Agencija za razvoj opštine Pećinci.

pecinci.org

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: