• nedelja, 17. oktobar 2021.
Kupinovo mirisalo na kiflice i šećer u prahu
Pećinci | Zabava
0 Komentara

Kupinovo mirisalo na kiflice i šećer u prahu

6. septembar 2021. godine

Udruženje žena „Majka Angelina“ iz Kupinova organizovalo je u subotu, 4. septembra, sedmu po redu manifestaciju „Kiflicijada“, koja je okupila 27 udruženja žena sa teritorije pećinačke opštine, udruženja iz drugih opština iz naše zemlje, ali i iz Republike Hrvatske i Republike Srpske.

Manifestaciju su posetili i predsednik Saveta mesne zajednice Kupinovo Perica Odobašić i predsednica Skupštine opštine Pećinci Dubravka Kovačević Subotički koja je tom prilikom istakla da sa zadovoljstvom posećuje ovakve manifestacije, jer se, kako je rekla, svaki put divi veštini svih članica udruženja, koje se sa dosta ljubavi i veština trude da očuvaju tradiciju, kao i da unesu novine u svoj rad i time prikažu svoju kreativnost.

„Na ovakvoj jednoj manifestaciji, kao i svaki put, uvek mirišu kiflice i to baš one stare, koje su napravljene po receptu naših baka, koje su zahtevale strpljenje i vreme. Isto tako, mogu da se osete i probaju kiflice pripremljene za malo modernije domaćice, za čije spravljanje nije potrebno toliko vremena. Takođe, drago mi je da vidim na ovakvim manifestacijama sve više i više udruženja žena koje su spremne da sve zajedno zdušno podrže sve naše napore da očuvamo našu tradiciju i prenesemo je mlađim generacijama“ – rekla nam je Kovačević Subotički.

Centrom Kupinova mirisalo je na slatke i slane kiflice, a posetioci su bili u prilici ne samo da probaju i uživaju u ukusima starih recepata, nego i da tokom razgovora sa članicama udruženja saznaju i po koju tajnu majstorskih recepata pomoću kojih su se nekada spravljale najukusnije kiflice svačijeg detinjstva. A predsednica UŽ „Majka Angelina“ Vesna Radanov svakako da zna pravi recept ne samo za dobru kiflicu, nego i za dobro raspoloženje koje je vladalo na manifestaciji.

„Drago mi je da su se udruženja žena odazvala našem pozivu i da su za ovu priliku pripremile pored kliflica, još i štrudle sa makom i orasima, vanilice, šapice i druge naše tradicionalne kolače, ali i ručne radove koji uvek na poseban način dočaraju vreme u kojem su odrastale i živele naše bake. Ovom prilikom posebno želim da se zahvalim pećinačkoj lokalnoj samoupravi na podršci koju nam pružaju, kao i Turističkoj organizaciji opštine Pećinci i Savetu mesne zajednice Kupinovo koji nam uvek izađu u susret kada organizujemo Kiflicijadu“ – izjavila je Radanov.

Na samom početku Kiflicijade Dunja Stefanović otpevala je pesmu Vila sa Košara, a dečji pripremni ansambl DNNT „Kupinik“ odigrao je koreografiju „Igrale se delije“ čime je sedma Kiflicijada zvanično i otvorena. Program otvaranja upotpunili su i gosti članovi muškog i ženskog pevačkog društva „Banija“. Vesela atmosfera u centru Kupinova poprimila je pravi gastronomski užitak za sve posetioce i učesnike, a po rečima Vesne Radanov, iako je manifestacija takmičarskog karaktera, svi učesnici su pobednici, svako u svom polju delovanja, i svima su na kraju manifestacije zasluženo uručene zahvalnice i pehari, ne samo za učešće, nego i za uloženi trud i rad.

Ipak, Kiflicijada je već tradicionalno manifestacija koja popularizuje pre svega omiljeni sremački kolač – kiflicu, te su stoga uručene i nagrade za najukusniju slatku i slanu kiflicu. Titulu najukusnije slatke kiflice ponele su članice Udruženja žena „Sunčev cvet“ iz Donjeg Tovarnika, dok su titulu najukusnije slane kiflice ponele članice Etno udruženja iz Kuršumlije.

Izvor/foto: pecinci.org

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Leave a Reply

%d bloggers like this: