• četvrtak, 28. septembar 2023.
NEKAD U SREMSKIM (1964): Ceremonijal – za kozu!
Društvo | Reportaža | Vesti | Irig
0 Komentara

NEKAD U SREMSKIM (1964): Ceremonijal – za kozu!

25. avgust 2023. godine

Mladen Mladenović Sikan iz Jaska organizovao pravi ceremonijal i sahranio uginulu kozu sa svim počastima u leto 1964. godine

Sreda, 5. avgust 1964.

Sa zakašnjenjem saznali smo za neobičnu “sahranu” u Jasku, ali s obzirom na izuzetnu zanimljivost događaja registrujemo ga i sa zakašnjenjem. U ovom malom fruškogorskom selu svi dobro poznaju kafedžiju Mladena Mladenovića Sikana, kod koga navraćaju na čašicu dobrog vina i rakije, a mnogi u selu “poznavali” su i njegovu kozu koja je – videće se to kasnije – po mnogo čemu bila neobična.

Sikan je punih šesnaest godina hranio kozu kojoj je dao ime Seka, a isto toliko hranila je Seka troje Sikanove dece. Kad je koza najzad uginula – za njom su plakala prvo Sikanova deca, pa Sikan i na kraju – gotovo cela brojna pratnja koja je prisustvovala pravom malom ceremonijalu sastavljenom po protokolu za ovakve i slične prilike.

Prvo je u dvorištu, na mestu gde je koza bila privezana, održano malo opelo, a pravo posmrtno “slovo” održao je na “grobu” van sela, u potesu zvanom Bikača, poznati šaljivdžija Gedža, koji je dugo i opširno govorio o “zaslugama” koze koja je ojarila 47 jarića, othranila troje Sikanove dece i svojim mlekom treznila mnoge goste Sikanove kafane.

Na kraju je u grobnicu koju je iskopao grobar, čika Steva, koza sahranjena, a iznad grobnice postavljena je drvena krstača sa strukom kukuruza, snopom sena i kanticom sa vodom. Taj trenutak ovekovečioi je naš čitalac Milan Utvić svojim fotoaparatom.

Kad je obred bio završen – u Sikanovoj kafani priređena je “daća” na kojoj se jelo i pilo znatno više nego što je koza vredela.

Ne kaže naš narod džabe: besposlen pop i jariće krsti!

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: