• petak, 12. jul 2024.
Beočin „Svetom Vasiliju Ostrošкom na dar“
Društvo | Hronika | Beočin | Vesti
0 Komentara

Beočin „Svetom Vasiliju Ostrošкom na dar“

13. maj 2023. godine

Svetom liturgijom u hramu Sv. Vasilija Ostroškog u Beočinu koja je upriličena 12. maja, počelo je obeležavanje hramovne slave i slave Beočin grada kojoj su prisustvovali predsednica opštine Beočin Biljana Janković sa saradnicima, predsednik Saveta mesne zajednice Beočin Srđan Stepanov, predstvanici MUP-a i Osnovne škole „Jovan Grčić Milenko“, brojni građani i gosti Beočina.

Na liturgiji je načalstvovao arhijerejski namesnik podunavski, protojerej-stavrofor Nikolaj Кulinski iz Jerusalima, protonamesnik Veljko Grubač iz Beočin sela kao i đakon Petar Кojić.

Obeležavanje Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvroca nastavljeno je i u popodnevnim časovima akatistom koji su služili sveštenici Nemanja Teofilović iz Suseka i Branislav Кerečki iz Petrovaradina kao i paroh beočinskog hrama Miloš Marijanac.

Ispred beočinskog hrama upriličen i kulturno umetnički program „Svetom Vasiliju na dar“ u kome su učešće uzeli etno grupa „Carić“ iz Beočina, deca crkvenog hora „Sveti Vasilije Ostroški“, foklorni ansambl КUD „Brile“, pevački sastav „Blagovestitelj“ iz Suseka kao i mešoviti hor „Nikola Ćirilović Ćira“ iz Beočina.

Prisutne su pozdravili svetštenik Miloš Marijanac kao i predsednik Saveta Mesne zajednice Beočin grad Srđan Stepanov koji su svima čestitali slavu Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca.

Predsednica opštine Beočin Binjana Janković istakla je da je u ovim izazovnim vremenima posebno važno negovati tradiciju i običaje koji će oko pravih društvenih i duhovnih vrednosti okupljati crkvenu i lokalnu zajednicu Beočina.

-Sa željom da svake godine ujedinjni u molitvi zajedno obeležavamo beočinsku slavu, ali sve druge važne datume i praznike, zahvaljujem se svima koji su svojim učešćem i prisustvom bili deo tradicije, crkvenih običaja i programa koji je upriličen povodom obeležavanja slave našeg hrama i slave našeg grada Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca! – istakla je Janković.

foto: Ismet Ademovski

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: