• sreda, 21. februar 2024.
SALAŠ NOĆAJSКI – RAZGOVOR SA PREDSEDNIКOM MZ DRAGANOM LUКIĆEM: Veliki planovi za ovu godinu
Društvo | Hronika | Sremska Mitrovica | Vesti
0 Komentara

SALAŠ NOĆAJSКI – RAZGOVOR SA PREDSEDNIКOM MZ DRAGANOM LUКIĆEM: Veliki planovi za ovu godinu

3. mart 2023. godine

Predsednik saveta Mesne zajednice Salaš Noćajski Dragan Lukić, u razgovoru za dodatak Sremskih novina, podlistak Mačva ocenio je prošlu godinu kao uspešnu za selo, a od tekuće očekuje da bude još bolja.

-Iskren da budem, kada sam stupio na ovu funkciju bio sam po malo skeptičan, jer nisam znao puno toga o radu mesne zajednice, međutim dobio sam veliku podršku i pomoć drugih članova saveta, onih sa iskustvom, što mi je dosta značilo, jer ni jedan početak nije lak. Čovek sam sa dosta energije, volim da preuzmem inicijativu, da razgovaram sa mojim meštanima i kada je u pitanju naše selo i njegov boljitak da se dodatno angažujem, što sam verujem i činio u prethodnom periodu, a nastaviću i u narednom – počinje razgovor Lukić.

Кako bi selo dobro funkcionisalo savet mora, naglašava on, slušati koje su to potrebe i problemi njegovih stanovnika, te sa tim u vezi i delati.

-S obzirom da je nekadašnji samodoprinos ukinut još pre par godina, sredstva za projekte koje realizujemo u najvećoj meri, da ne kažem u potpunosti, obezbeđena su od strane Grada Sremska Mitrovica i upravo zato neophodno je da napravimo neki plan i program koji ćemo ispratiti. Do sada smo imali jako dobru saradnju sa predstavnicima lokalne samouprave i verujem da će tako biti i u budućnosti, a podsetiću samo na neke stvari koje smo zajedno uradili. Jedan od najvećih poduhvata koji smo započeli 2019. u martu mesecu, a završili prošle godine jeste izgradnja Parohijskog doma u porti crkve. U izgradnji smo svi po malo učestvovali – meštani, Grad Sremska Mitrovca, ljudi dobre volje, ne samo novčano, već i na mnoge druge načine i tako omogućili da selo dobije jedno lepo zdanje. Nije bio to ni jeftin ni jednostavan projekat, ali smo ga uspeli privesti samom kraju i možemo biti ponosni na to – priča predsednik mesne zajednice.

U daljem razgovoru podseća na akciju koju su meštani sami pokrenuli i realizovali, a to je uređenje tribina oko školskog sportskog terena, ali i na radove na šljunčenju atarskih puteva gde je u pomoć pritekao grad.
Što se tiče konkretnih planova za ovu godinu Lukić navodi nekoliko stavki.

-Nedavno je savet razgovarao sa predstavnicima lokalne samouprave i složili smo se da je jedan od gorućih problema Salaša Noćajskog nedostatak kanalizacione mreže. Svi smo mi svesni da je u pitanju veliki i skup projekat, ali mora se pomeriti sa mrtve tačke, a prvi korak svakako jeste izrada projektne dokumentacije. To je ono što sam sam sebi postavio kao glavni cilj onog trenutka kada sam preuzeo funkciju predsednika saveta mesne zajednice – priča Lukić.
Drugi problem na čijem rešavanju će se raditi jeste nepropisno odlaganje animalnog otpada.

-Кao i druga sela i Salaš nažalost ima problema sa odlaganjem animalnog otpada koji, svedoci smo, često završi u atarima, kanalima, barama, jarugama, pored puteva. Upravo zato odredićemo jednu lokaciju na kojoj će biti postavljeni posebni kontejneri u koje će meštani potpuno besplatno moći da odlože tu vrstu otpada. Dobar primer koji ćemo “iskopirati” nalazi se na izlazu iz Laćarka ka Martincima. Mislim da će ovo biti od velikog značaja za naše selo, pogotovo za stočare i ljude koji se bave uslužno klanjem – objašnjava dalje predsednik.
Lukić najavljuje rekonstrukciju i proširenje svlačionica i pomoćnih prostorija na stadionu seoskog Fudbalskog kluba “Budućnost”, kao i izgradnju sanitarnog čvora u lovačkom domu.

Prema rečima predsednika mesne zajednice u toku 2023. godine nastaviće se sa šljunčenjem atarskih puteva, a pristupiće se i asfaltiranju nekoliko krakova ulica u ukupnoj dužini od oko 1 kilometar. Кonkretno, u pitanju su dva kraka u ulici Dušana Dostanića, zatim završetak ulica Mike Radovanovića i Tihomira Vasiljevića, kao i deonica do Lovačkog doma.

Lukić pominje i dobru saradnju sa Vodoprivrednim preduzećem „Sava“ iz Šapca na čelu sa direktorom Nenadom Miškovićem koje je, kako kaže, uvek tu da pomogne, kako na uređenju kanalske mreže na području sela, tako i na sprovođenju odbrane od poplava.

-U toku prošle godine smo zajedno sa VP „Sava“ kao i Gradom Sremska Mitrovica uspeli da rekonstruišemo nekoliko kanala i na taj način sprečimo plavljenje obradivih parcela – kaže on.

Na ovim poslovima će se, a u skladu sa sredstvima nastaviti sa radom i ove godine.

-Planova ima puno, ali verujem da ćemo uz pomoć lokalne samouprave uspeti da realizujemo jedan po jedan, godina je tek počela, čekamo proleće i malo lepše vreme, pa da prionemo na posao – reči su Salaščanina.

D. Tufegdžić

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: