• četvrtak, 2. maj 2024.
Orden Majke Angeline uručen majkama koje su rodile, troje, četvoro, petoro i više dece
Društvo | Hronika | Inđija | Vesti
0 Komentara

Orden Majke Angeline uručen majkama koje su rodile, troje, četvoro, petoro i više dece

25. januar 2023. godine

U nedelju, 22. januara, u inđijskom hramu Vavedenja Presvete Bogorodice Svetu arhijerejsku liturgiju uz sasluženje ovdašnjeg sveštenstva služio je episkog sremski Vasilije. Nakon bogosluženja i prigodne besede episkopa, Orden Majke Angeline uručen je majkama koje su rodile, troje, četvoro, petoro i više dece kao podstrek obnovi srpskog naroda. Na predlog mesnih sveštenika Orden Majke Angeline dobile su Teodora Кrtolica, Aleksandra Milošević i Jovana Vučković.

Eparhija sremska dodelila je visoko odlikovanje Orden Svetog vladike Maksima predsedniku opštine Inđija Vladimiru Gaku za „delatnu ljubav prema Svetoj majci crkvi“. Za predsednika Gaka, kako kaže, ovo crkveno priznanje predstavlja veliku božju čast i milost.

Zahvalan episkopu sremskom Vasiliju na ovom visokom odlikovanju Eparhije sremske, predsednik Gak kaže:

-Ovo obeležava, kada se radi o ovakvim stvarima, ne samo čoveka koji je poneo bilo koju vrstu odlikovanja ili priznanja, već to obeležava čitavu njegovu porodicu. Nadam se da ćemo i moja porodica i ja biti delatna prema svetoj majci, našoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi, prema našem srpskom rodu, našoj državi, a naravno i svojoj porodici, rekao je Vladimir Gak povodom odlikovanja Ordenom Svetog vladike Maksima i dodao da najveći deo ovog priznanja proizilazi iz svega što se može zajednički uraditi i za crkvu i za narod, a to potvrđuju i sve veća izdvajanja budžetskih sredstava za verske zajednice.

-U poslednjih nekoliko godina značajno smo popravili ili uradili potpuno novu crkvenu infrastrukturu, crkvene objekte, jer to je mesto gde se naš narod okuplja i svaka vera predstavlja dušu jednog naroda, samim tim i svih nas koji živimo u Inđiji i dokle god budem imao priliku da pomognem u tom smislu, naravno da ću to činiti i s mesta na kome se sada nalazim, ali isto tako moja porodica i ja i kada ne budem vršio funkciju predsednika opštine Inđija, naglasio je predsednik inđijske opštine Vladimir Gak.

Ovom prilikom episkop Sremski Vasilije je podsetio da je vladika Maksim sin Majke Angeline koji je zajedno sa njom 1502. godine podigao manastir Кrušedol.

-Njihove mošti i pojedini delovi tela nalaze se u Manastiru Кrušedol, a oni su veliki ktitori, podižući svetinje i živeći sa svojim narodom i dan danas i u večnosti, kazao je episkop Vasilije.

Protojerej Boris Milinković, paroh pri hramu Vavedenja Presvete Bogorodice u Inđiji odlikovan je Naprsnim krstom koji se nosi na vratu na jednostrukom zlatnom lancu kako na svetom bogosluženju, tako i van njega. Arhijereskom gramatom protojereju Borisu Milinkoviću ustanovljeno je i zvanje visokog, prečasnog Protoprezitera stavrofora što mu omogućava sva prava i počasti koja su vezana s ovim crkvenim dostojanstvom.

G.Majstorović

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: