SREMSKI FRONT IZDVOJENA

76 godina od proboja Sremskog fronta

U Spomen-kompleksu u Adaševcima kod Šida, obeležena je 76. godišnjica proboja Sremskog fronta. Skupu su, pored predstavnika Vlade i Vojske Srbije, prisustvovali preživeli učesnici ove velike bitke, diplomatski predstavnici, predstavnici Opštine Šid, udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i  građani koji su položili vence i cveće na spomen obeležja.

FRONTDržavnu delegaciju predvodio je državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Miodrag Kapor, a na čelu šidske delegacije bio je predsednik Opštine Šid Zoran Semenović.

Sremski front su uspostavili Nemci kako bi sprečili ili usporili prodor snaga Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije ka zapadu. U završnim operacijama za oslobođenje zemlje, punih 175 dana, od 21. oktobra 1944. do 12. aprila 1945. godine, vođena je bitka za proboj Sremskog fronta. Tokom krvavih borbi poginulo je 13.500  boraca  Jugoslovenske armije,  1.100  Crvenoarmejaca, 630 Bugara  i 163  borca  brigade  „Italija”. Na strani neprijatelja, poginulo je oko 30 hiljada vojnika.

Proboj Sremskog fronta označio i okončanje Drugog svetskog rata na teritoriji Republike Srbije.

Pre početka ceremonije na spomen obeležju je održan pomen stradalima koji je služio vladika sremski Vasilije.

Kategorije Društvo Vesti