• ponedeljak, 29. novembar 2021.
Udruženje žena „Jana“, najstarije udruženje u beočinskoj opštini
Projekti | Beočin
0 Komentara

Udruženje žena „Jana“, najstarije udruženje u beočinskoj opštini

28. jul 2020. godine

Banoštor – Udruženje žena „Jana“ iz Banoštora najstarije je udruženje na teritoriji opštine Beočin. Osnovano je daleke 1974. godine i trenutno broji 25 članica. Ovo udruženje je od strane Pokrajinskog sekretarijata za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova proglašeno za jedno od devet najuspešnijih ženskih udruženja u Vojvodini u 2009. godinu. Naredne godine za ostvarene rezultate na afirmaciji opštine Beočin kroz humanitarni rad „Jana“ je dobila najveće društveno priznanje Opštine Beočin – Oktobarsku nagradu.

Kako kaže predsednica Udruženja Dragica Krstić žene iz Banoštora svoj rad baziraju prvenstveno na humanitarnim akcijama.

-Prikupljenom odećom i obućom pomogle smo Domu za decu i omladinu ometenu u razvoju u Veterniku, slatkišima i kolačima Dečjem selu u Sremskoj Kamenici, dekorativnim stolnjacima Osnovnoj školi “Jovan Grčić Milenko” iz Beočina, dok smo Osnovnoj školi “Jovan Popović” iz Suseka – odeljenju u Banoštoru pomogli raznim učilima i obezbeđivanjem jednodnevne školske ekskurzije za sve učenike prvog ciklusa osnovnog obrazovanja. Za mališane Predškolske ustanove „Ljuba Stanković“ Beočin, odeljenja u Banoštoru organizovale smo jednodnevne ekskurzije. Pored toga Udruženje je obezbedilo jednokratnu pomoć samohranim majkama i očevima, majkama sa troje dece, podršku đaku generacije, renoviranju crkve u Banoštoru, izgradnji kuće za sveštenika i obnovi crkve u Rakovcu posle požara. Učestvovale smo u brojnim emisijama među kojima su najznačajnije „Žikina šarenica“, „Znanje imanje“, „Petkazanje“ i „Dodati život godinama“. Posetile smo i predstavile se na sajmovima u Novom Sadu i Beogradu, kao i na sajmovima u Sloveniji, na Poljoprivredno – prehrambenom sajmu u Gornjoj Radgoni i u Poreču na Međunarodnom sajmu prehrane i opreme za turizam.

Udruženje žena „Jana“ sarađuje sa svim udruženjima u Banoštoru. Vredne žene Lovačkom udruženju svake godine za goste u lovu na šakala umese krofne, a uključuju se i u sve manifestacije i radne akcije koje organizuje tamošnja Mesna zajednica.

(Projekat “Udruženja žena kao čuvari tradicije” sufinansira se iz budžeta Opštine Beočin. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva)

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Leave a Reply

%d bloggers like this: