• ponedeljak, 29. april 2024.
Kupci prepoznali kvalitet
Reportaža
0 Komentara

Kupci prepoznali kvalitet

27. april 2018. godine

Prema njenoj računici, samo ove godine napravila je oko 3.000 tegli ajvara, sokova je takođe bilo nekoliko hiljada litara, od svakog ukusa otprilike po 500 litara, slatkog je napravila po 100 tegli od desetak vrsta voća, pa procenjuje da je ukupno te poslastice napravila oko 1.000 tegli

Piše: D. Tufegdžić („Sremske novine“, dodatak „Mačva“)

Ljubica SavatićMeštanka Zasavice 1 Ljubica Savatić nakon niza godina bavljenja povrtarstvom odlučila je da počne da pravi džemove, slakoe, ajvar, turšiju, domaće sokove i svoje proizvode ponudila prvo Mitrovčanima, a zatim i Beograđanima koji su njima i više nego oduševljeni.

Ljubica potiče iz jedne, kako kaže, radničko-seljačke porodice iz Zasavce 2. Deda i baka su joj bili zanatlije, deda kovač, a bajka šnajderka, dok su joj se majka i otac bavili poljoprivredom.

– Svi oni su bili veliki borci, puno su radili i puno su stekli, pa i nakon očeve smrti u njegovoj 54. godini, majka je ostala da se bori i da ne posustaje. Iz jedne sam vredne i poštene porodice u kojoj sam naučila da je rad osnov svega i tako sam nastavila da razmišljam i time da se vodim i nakon udaje, počinje priču 53-godišnja Ljubica.

Njen suprug imao je zaposlenje kada su se uzeli, ali se bavio i poljoprivredom, mahom uzgojem paprike.

AJVARI– Od kako znam za sebe bavim se povrtarstvom, povrće je moj život, drugo ništa nisam radila, evo pune 32 godine sam i na pijacama. Najviše uzgajam crvenu papriku i baburu, od njih imam najviše zarade, što se tiče ostalog povrća nešto gajim, a nešto za moje potrebe dokupljujem. Pod paprikom imam oko 60 ari, jedno jutro i mogu da kažem da sam zadovoljna, priča Ljubica i dodaje da je bašta uglavnom njena briga, da joj tu ne pomaže puno ni suprug,  ni sinovi koji su preduzetnici i imaju svoje firme.

Oduvek je Ljubica volela da pravi za svoju porodicu razne džemove, sokove, ajvare, a pre četiri godine odlučila je napravi veće količine tih svojih domaćih proizvoda i da pokuša da ih proda.

– Radeći baštu i noseći na pijacu svoje povrće sve češće sam razmišljala o tome da pokrenem neku mini proizvodnju, da prerađujem povrće i voće. U razgovoru sa svojim mušterijama shvatila sam da bi mnogi od njih i to kupovali od mene i pre nekoliko godina počela sam proizvoditi prve proizvode i nositi ih u Beograd. Prvo su to bili ajvari, pa pečena i barena paprika, to je za mene nekako i bilo najlogičnije, jer tog povrća imam u sopstvenoj bašti. Zakupila sam tezgu na Kalenić pijaci i polako krenula, za sada ide mi jako lepo i ne mogu da se žalim, kaže Ljubica.

Od sokova, preko džemova do ajvaraPosla ima dosta, obe snaje priteknu često u pomoć, ali glavni deo posla, baš kao i oko bašte, pada na nju.  Posao kreće sa prvim cvetovima zove od koje pravi sok, zatim stiže kajsija i drugo voće i povrće, ređaju se džemovi i slatko, a na kraju turšija, zimnica.

– Pravim sok od zove, višnje, kasjije, pa sok od nane koji mi je izuzetno tražen, džem takođe od kajsije, od šljive, dunje, od šipurka, razno slatko, ima stvarno različitih ukusa, pa ko šta voli, priča dalje Ljubica i dodaje da ona u svojoj bašti gaji i neke lekovite biljke koje suši i takođe prodaje, pa tako pored nane uzgaja i kamilicu, neven, majčinu dušicu.

Prema njenoj računici, samo ove godine napravila je oko 3.000 tegli ajvara, sokova je takođe bilo nekoliko hiljada litara, od svakog ukusa otprilike po 500 litara, slatkog je napravila po 100 tegli od desetak vrsta voća, pa procenjuje da je ukupno te poslastice napravila oko 1.000 tegli.

Turšija– Moji proizvodi su, pre svega, kvalitetni jer u njih stavljam samo provereno voće i povrće, ono iz moje bašte ili od dobrih proizvođača. Ukusni su, teško im je odoleti, bio to džem ili ajvar. Svaka tegla je napravljena kao da je za mene i moju decu, nikada ne bih mogla da ponudim nešto što ne bih dala svojoj porodici da jede i mislim da to moje mušterije vrlo dobro znaju. Koliko su moji proizvodi traženi, mislim da ne bih toliko količine mogla da napravim ni sa četiri ruke, posla ima puno i teško je sve stići, ali borim se, vredna sam i nije mi teško. Ja uživam o ovome što radim, pa u krajnjem slučaju, sama sam se za to  opredelila i nisam se pokajala ni jednog trenutka, iskrena je Ljubica.

Manifestacije

Ljubica je redovan izlagač mnogobrojnim manifestacijama i sajmovima, a prošle jeseni učestvovala je na Sajmu privrede u Staroj Pazovi, zatim na Karavanu zimnice u Beogradu, na noćnim bazarima… Sarađuje i sa Agencijom za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica i posećuje razne edukacije.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: