• petak, 27. maj 2022.
Praznik za sva čula
Reportaža
0 Komentara

Praznik za sva čula

6. oktobar 2017. godine

Slani i slatki specijaliteti, vina, rakije i ručni radovi, bili su deo bogate ponude na drugoj po redu manifestaciji  „Gastro Srem 2017“

Piše: M. Balabanović

 

Suveniri i rucni radoviNa centralnom gradskom trgu u Staroj Pazovi proteklog vikenda pravi praznik za sve gastronome. Slani i slatki specijaliteti, vina, rakije i ručni radovi bili su deo bogate ponude na drugoj po redu manifestaciji  „Gastro Srem 2017“. Organizator manifestacije bila je opština Stara Pazova a suorganizatori Turistička organizacija i Centar za kulturu. Manifestacija je trajala dva dana, a svečano je otvorio prvi čovek opštine Đorđe Radinović pozdravljajući sve posetioce.

– Znamo da je Srem kao region specifičan i prepoznatljiv po dobroj hrani i bogatoj ponudi. Iskreno verujem da će ova manifestaciaj dobiti tradicionalni karakter i da ćemo iduće godine, zajedno sa danom opštine, ponovo organizovati „Gastro Srem“ i okupiti se u još većem broju – poručio je Radinović.

„Gastro Srem“ je jedinstvena manifestacija na ovom prostoru koja kroz bogatu gastronomsku, kulturnu i turističku ponudu spaja tradicionalno i savremeno. Tako su brojna udruženja žena sa teritorije staropazovačke predstavile svoje đakonije i suvenire. I Golubinačke „Golubice“ su se našle na manifestaciji.

Marija Markus, Golubice iz Golubinaca– Kao i do sada, trudimo se da budemo malo drugačije, pa i ovaj put, kada predstavljamo mini kuhinjicu iz našega Srema. Odlučile smo da danas kao specijalitet promovišemo bundevu u slanom i slatkom obliku – poručila je Marija Markuš predsednica „Golubica“ i dodala:

– Naše udruženje broji petnaest članica, od kojih je sedam aktivno i bavi se očuvanjem tradicije i običaja kao i izradom rukotvorina. Bavimo se izradom suvenira, prvenstveno su to naše lutke karakteristične za ovaj region.

Učesnici manifestacije su bila poljoprivredna gazdinstva – proizvođači mesnih i mlečnih proizvoda, udruženja žena iz Srema, vinarije, umetničke radionice, proizvođači meda i rakije, bombondžije i proizvođači kolača.

– Doneli smo kolače rađene u domaćoj proizvodnji u našem gazdinstvu. To su uglavnom kolači rađeni po starinskim receptima poput šapica, salčića, vanilica i bajadera. Danas imamo oko 40 vrsta sitnih kolača – navodi Svetlana Nikolin i poručuje da ljudi sve više kupuju kolače koji su se nekada pravili.

I Udruženje žena „Vilin salaš“ iz Maradika došlo je u komšijsku opštinu kako bi pokazali da i inđijska udruženja imaju čime da se pohvale.

Raj za sladokusce– Naravno da smo došle da podržimo ovu divnu manifestaciju kod naših komšija i želela bih da im čestitam na organizaciji.. Donele smo naše domaće kolače, likere, slatko, džemove a posebno bih izdvojila liker od kadulje koji je veoma kvalitetan i lekovit, pogotovo za žene. Trudimo se da budemo drugačije i da pratimo trendove – poručila je Branka Pešelj Lihvarček predsednica „Vila“.

Na „Gastro Sremu“ su se predstavili i umetnici iz različitih oblasti kulture iz Srema koji su kroz bogat kulturno-umetnički program dočarali slikom, pesmom i rečju bogatstvo vinskog, žitnog i svinjskog Srema. U okviru gastronomskih radionica za decu i odrasle organizovano je i takmičenje u pripremanju tradicionalnih jela i na taj način prikazana multikulturalnost ovog područja.

 

 

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Leave a Reply

%d bloggers like this: