• petak, 19. april 2024.
Rehabilitacioni oporavak članova Udruženja distrofičara
Projekti | Ruma
0 Komentara

Rehabilitacioni oporavak članova Udruženja distrofičara

27. septembar 2017. godine

Na rehabiltacioni oporavak, od osnivanja udruženja, članovi do sada nisu išli samo dva puta, a zbog ograničenosti raspoloživih sredstava pri donošenju odluke o tome ko će od članova putovati, vodi se računa da to ne budu ona lica koja su na oporavku bila u prethodnoj godini

Piše: M. Ninković

Испред Института ВрмацTokom 17 godina svog postojanja i rada Udruženja distrofičara Sremskog okruga, kao i niz godina unazad, uspelo je da i ovoga leta deo svojih članova odvede na rehabilitacioni oporavak. Treći put za redom, destinacija je bila Prčanj, a 15 članova je tokom avgusta, boravilo u tamošnjem Institutu za rehabilitaciju „Vrmac“.

– Zbog nedostatka sredstava, nažalost, mogli smo da povedemo samo manju grupu članova i pratilaca. Desetodnevni boravak je koštao 439.776 dinara. Sredstva smo dobili od sremskih opština, a u prvom redu ističem Opštinu Ruma, zatim Opštine Irig, Šid, Pećincе, Grad Sremsku Mitrovicu. Opština Ruma nam je i za ovaj rehabiltacioni oporavak, kao i za naše redovne aktivnosti u ovoj godini, opredelila ukupno 400.000 dinara. Pored toga Opštinsko veće Opštine Ruma nam je odobrilo i dodatnih 80.000 dinara za realizaciju aktivnosti „Izlet u prirodi“, pa smo tako naše članove, iz zatvorenog prostora u kome provode većinu svoga vremena, odveli na druženje u prelepu prirodu NP „Fruška gora“, kaže predsednik Udruženja distrofičara Sremskog okruga, Krsta Marković.

Na rehabiltacioni oporavak, od osnivanja udruženja, članovi do sada nisu išli samo dva puta, a zbog ograničenosti raspoloživih sredstava pri donošenju odluke o tome ko će od članova putovati, vodi se računa da to ne budu ona lica koja su na oporavku bila u prethodnoj godini.

Рехабилитациони опоравак– Godina ili dve pauze za nekog našeg člana, ne predstavlja neki veći problem i trudimo se da što više članova iskoristi ovu mogućnost. Pored toga, vodimo računa i o stepenu invalidnosti kao i o socijalno-materijalnom polažaju svakog pojedinca. Najmlađi član koji je ovoga leta boravio u Prčnju, imao je 22 godine, dok je najstariji imao 65 godina. Naš desetodnveni aranžman, nije samo neki puki odlazak na more. Ranijih godina smo odlazili u Institut u Igalo, a sada je to Institut u Prčnju i to su rehabilitacioni centri. Članovi ovde imaju mogućnost da iskoriste neke od mnogih usluga, da odu na kinezi i druge terapije, masažu. Istovremeno se družimo, upoznajemo druge ljude, odvija se proces resocijalizacije. Kada je neko mlad, a vezan je za invalidska kolica, problem mu je da iziđe i na ulicu. Ovakvo putovanje i boravak na moru, umnogome utiče na jedno rušenje barijere između spoljnog sveta i invalidne osobe. Mnogi se na ovakav način oslobode, otvore i savladaju strah od toga da li će ih i kako ljudi posmatrati ili gledati na njih drugačijim očima.

Neki od članova su više zainteresovani za dobijanje novčane pomoći krajem godine, koja se ostvaruje kroz akciju „Dinar za distrofičare“, nego za odlazak na rehabilitacioni oporavak. Razlog svakako nije u tome da oni ne žele da borave na Jadranskom moru i koriste sve pogodnosti koje im pruža Institut za rehabilitaciju, nego nažalost na donošenje takve odluke utiče prvenstveno teška materijalna situacija. Desetak godina unazad udruženje zbog nedostatka sredstava, pravo na materijalnu pomoć obezbeđuju samo članovima koji na rehabilitacionom oporavku nisu bili. Akcija „Dinar za distrofičara“, započeće polovinom oktobra meseca i trajaće do polovine decembra meseca, kada će se putem određenih markica i dopisa, apelovati na osnovne i srednje škole sa teritorije Srema, da se u  akciju svojim dobrovoljnim prilozima uključe. Prošle godine je ovom akcijom sakupljeno oko 340.000 dinara, a Marković navodi da će ove godine prikupljena sredstva biti raspodeljena na 21-og člana i da će u proseku pojedinačan iznos biti oko 12.000 dinara.

 

Tekst je napisan u sklopu realizacije projekta “Ista smo priča” koji je se finansira iz budžeta Opštine Ruma.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: