• sreda, 24. april 2024.
Harmonikaš Velibor Ivanković: Dug put do benda i brenda
Reportaža
0 Komentara

Harmonikaš Velibor Ivanković: Dug put do benda i brenda

26. februar 2017. godine

Talenat za muziku čovek ima ili nema, to nije nešto što se može tek tako naučiti, muziku treba znati osetiti, a pravi muzičari je osete i dožive svakom svojom ćelijom, ona je deo njih, definiše ih i oblikuje, baš kao što je to učinila i sa Veliborom Ivankovićem iz Zasavice 1 koji harmoniku svira još od malih nogu.

Piše: D. Tufegdžić („Mačva“, dodatak „Sremskih novina“)

Da počne da svira harmoniku, za Velibora je bila nekako normalna stvar, pošto je i njegov otac svirao harmoniku, tako da se sa njenim zvukom upoznao kao dete, ona mu je što bi se reklo – u genima. Počeo je da svira već u prvom razredu osnovne škole.

VELIBOR IVANKOVIC– Jako je teško baviti se muzikom i svirati neki instrument, jer sve krene od ljubavi, ali posle se umnogome svede na obavezu, na naporan rad, na dosta vežbanja, tako da kada sada razmislim i setim se svega što sam kao dete prošao ne znam kako bih sve ponovo, valjda se sve to vrti u krug, pa se vrati na ljubav prema tome i jednostavno nastaviš da se trudiš i guraš dalje – kaže na početku razgovora Velibor.

Harmonika, objašanjava on, baš kao i bilo koji drugi instrument traži dosta vremena, volje, rada, a pre svega harmoniku treba čovek da voli da bi dobro na njoj svirao, jednostavno, kaže on, ili si za nju rođen ili nisi, nisu svi za sve, muzikom ne može baš svako da se bavi.

Na njega je puno uticaja imala porodica, jer bez njihove porodice, navodi teško bi postigao sve što jeste do sada.

On kaže da je bavljenje muzikom već uveliko iz ljubavi prešlo u posao od kojeg na sreću može dobro da živi, ali da se dosta pomučio kako bi to ostvario i da je to svakodnevna borba još uvek.

– Ono što je dobro, jeste da sve zavisi od tebe samog i od toga koliko radiš. Ono što je loše, jeste da ti niko ne obezbeđuje posao. Da bi naučio da sviraš moraš da uložiš dosta toga, da bi zarađivao moraš dobro da sviraš i tako to ide. Težak je taj čitav put od prvih nota, pa do formiranog muzičara, stvaranja benda i brenda. Ovo sada je „mala bara puno krokodila″ i svi se mi borimo za svoje parče neba i hleba, ali ja uspevam u tome i ne žalim se kako mi za sada ide – priča ovaj 36-godišnji harmonikaš.

Muzika mu je, priznaje, donela pregršt stvari, mnogo više dobrog nego lošeg. Uvek se trudio da se ne odrekne puno toga zarad harmonike i uspevao je u tome, međutim ono što mu je falilo i kao malom dok je još učio da svira i sada kada je formiran muzičar jeste vreme, ranije za igru, druženje, a sada za porodicu i odmor.

DUG JE PUT DO BENDAVelibor dodaje da od muzike može da se živi, ali da porodica dosta trpi, jer muzičari nemaju radno vreme, putovanja su česta, radi se dosta noću.

– Davne 2000. godine počeo sam da sviram u jednom orkestru, u njemu sam bio narednih šest godina, kada sam odlučio da formiram sopstveni bend koji se zove Exit bend i na čijem sam i danas čelu. Dosta radimo, što je zaista jako dobro, ali sve ima svoje mane, kao i svaki drugi posao i ovaj donosi puno stresa, ali ako voliš ono što radiš to te ispunjava i opet donosi puno zadovoljstva – kaže Velibor.

Na bend je izuzetno ponosan, to je, priznaje, njegov najveći  muzički uspeh, jer je vremenom postao naširoko poznat kao izuzetno kvalitetan i posla ima na pretek. Traženi su i vrlo cenjeni u svom poslu, što nije lako postići u dana[nje vreme kada je konkurencija velika.

– Muzika me je odvela na razna mesta, posetio sam dosta država, gradova, upoznao puno dobrih i zanimljivih ljudi, ali ono što je još jedna jako lepa stvar vezana za muziku, a koju ne mogu, a da ne pomenem jeste da moje znanje i iskustvo koje sam do sada stekao, velikim delom zahvaljujući  poznatom Saši Goluboviću Golubu, mogu dalje da prenesem, što upravo i činim i to njegovim sinovima. Nije sve u novcu, čak daleko od toga, sve je u muzici i ljubavi prema njoj-  završava Velibor.

Selo poznato po muzičarima

Iako je malo selo, Zasavica 1 ima puno muzičara, pa tako pored Velibora muzikom se bavi i Mile  Urošević, Mića Urošević, Đoka Savatić, Vlada Ivanković, Goran Aničić, Martio Urošević, Miroslav Savatić, Đorđe Laćarac, Nikola Galonić Đorđe Savatić, Dragana Nastić, Marina Urošević. Pre njih su to bili Aleksandar Ivanković, Aleksandar Leca Milutinović, Dragoljub Petrić, Novica Ivanković i pokojni Tomislav Aničić.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: