Borislav barna već godinama koristi poseban sistem grejanja.
„Zahvaljujući specijalnoj peći koju sam potpuno sam sazidao zagrevam prostor od 150 kvadrata, bez pumpe, vode u sistemu i radijatora. Takođe, nemam ni podlaganja vatre, čišćenja, ni pepela, a ni dimnjačare nisam angažovao još od 1988. godine“ – kaže Borislav Barna iz Šida.
S obzirom da se zima bliži kraju, ovo je vreme kada svi prave bilans koliko su proteklih meseci potrošli na grejanje. Kroz analizu troškova pokušava se naći način da se dogodine nekako, ako je ikako moguće, uštedi na ogrevu, uz nadu da će naredna zima možda, ipak, biti malo toplija od prethodne. A kada neko u svođenju računa ustanovi da je tokom cele zime potrošio samo deset metara drva kako bi svakodnevno grejao kuću od 150 kvadrata, kao što je to slučaj sa Borislavom Barnom iz Šida, onda svakako da ima razloga da bude zadovoljan.
Ovaj Šiđanin već sedam godina za zagrevanje stambenog prostora koristi biljne otpatke sa njiva i na taj način znatno štedi kućni budžet, ali i štiti životnu sredinu. Za takav specifičan način grejanja ideju je dobio još od bake, koja je svojevremeno sama zidala furune.
– Ostala mi je ta ideja od nje, tako sam sam potpuno sam sazidao svoju peć u podrumu i za taj poduhvat koristio sam 250 šamotnih cigala. Furuna se nalazi u posebnoj komori koja je izolovana staklenom vunom i limom. Sistem zagrevanja je sasvim jednostavan. Hladan vazduh iz kuće potiskuje onaj vreli iz komore i ubacuje ga u kuću. Na taj način, zahvaljujući kruženju toplote, zagrevam prostor od 150 kvadrata, bez pumpe, vode u sistemu i radijatora. Takođe, nemam ni podlaganja vatre, a ni čišćenja peći i pepela, a dimnjačare nisam angažovao još od 1988. godine – kaže Borislav, dodajući da se prosečna temperatura u kući tokom cele zime bila 25 stepeni, a da je kuću izolovao stiroporom sa spoljašne strane.
Ovaj domišljati Šiđanin kaže da je za zidanje peći nabavio posebnu vrstu blata koja je slična glini, a u koju se dodaju još i so, pleva i svinjska dlaka, tako da se u unutrašnjosti ložišta ostvaruje temperatura između 700 i 800 stepeni.
– Kao gorivo koristim baliranu sojinu slamu koju sam proizvodim, jer je ona masna, a takođe dodajem i čokove. Tek kada je napolju temperatura ispod minus deset, ložim i drva. Za celu proteklu sezonu za ovakav sistem grejanja potrošio sam samo deset metara drva, dve prikolice čokova i oko 200 bala soje, što je zaista velika ušteda za kućni budžet. A najvažnije mi je da nam je cele zime kuća bila topla – kaže Borislav Barna, dodajući da ova furuna može da posluži i za brzo spravljanje nekih specijaliteta, kao što su pica, za čije pečenje je potrebno samo jedan minut ili za krčkanje nekog kuvanog jela.
S. Mihajlović