• utorak, 19. mart 2024.
Jelica i Mladen – umetnici u vezu preko eksera
Reportaža
0 Komentara

Jelica i Mladen – umetnici u vezu preko eksera

10. jun 2020. godine

Motive sa raznih fotografija, slika, plakata prenose na drvenu podlogu i od njih koncima prave nove slike. Prvi rad je bila mapa sveta sa podlogom od stirodura, a kasnije su napravili mnogo končanih slika na drvenoj podlozi.

Piše: S.Belotić

jelica priprema mapu svetaJelica Radić iz Grabovaca završila je fakultet za menadžment u Sremskim Karlovcima, odsek za medije, radi u selu Ogar u kompaniji koja se bavi metalnim konstrukcijama, a hobi joj je opet nešto sasvim drugačije. Nije to samo vrsna fotografija, već i zanimljiv način oslikavanja raznih motiva. Zajedno sa Mladenom Milivojevićem iz Šapca, studentom Saobraćajnog fakulteta i uspešnim košarkašem kluba M015 iz Šapca, razvila je takozvani „String art“. Motive sa raznih fotografija, slika, plakata prenose na drvenu podlogu i od njih koncima prave nove slike. Prvi rad je bila mapa sveta sa podlogom od stirodura, a kasnije su napravili mnogo končanih slika na drvenoj podlozi.

– Sve je počelo od viška slobodnog vremena. Kada sam završila fakultet nisam radila, vremena je bilo na pretek koje sam provodila istražujući internet. Tada sam videla ovu tehniku koja mi se mnogo dopala i tako je sve počelo. Prvo kao zabava i „ubijanje“ slobodnog vremena, a sada već mogu da kažem da se Mladen i ja bavimo ozbiljnim hobijem, kaže Jelica Radić.

2 mladen

I danas rade novu mapu sveta, ali daleko većih dimenzija iz nekoliko delova, mada nisu to jedini motivi koje ovo dvoje mladih ljudi pravi od drveta, eksera i konca. Za vas mogu napraviti portrete, crtane junake, motive iz svakodnevnog života, jednostavno, šta god da zamislite.

 

 

– Imamo razne motive, od crtanih likova za decu, razna slova, datume, motive iz naše okoline, gradove, građevine, sve to zavisi od želja naših kupaca. Skoro smo radili i jedan motiv po porudžbini za Regionalni kongres internističke onkologije, za čiju dekoraciju štanda smo mi bili zaduženi. Nije se naš posao toliko raširio, na početku smo radili za prijateqe, ali od kako smo počeli da se reklamiramo na instagramu putem profila string.art.mj, imamo više kupaca, mada sve je ovo i dalje u domenu hobija kojim volimo da se bavimo, kaže Jelica.

hram svetog saveZa njihov rad potrebna im je drvena ploča, mnogo eksera i konci, čija debljina zavisi od složenosti motiva koji prikazuju. Kupci su im uglavnom iz Rume, Šapca, Novog Sada, počeli su da dolaze i Beograđani, svako sa različim željama. Kako kažu, ranije im nije padalo na pamet da će se ovim baviti, ali nikad se ne zna, najvažnije je naći način da se ispolji kreativnost i da to neko prepozna.

– Naše mame i bake nekada su vezle goblene, mi se danas isto bavimo nekom vrstom ručnog rada, koja nas ispunjava, a sve ima još više smisla kada se ponešto i zaradi. Ne planiramo da živomo od toga. Najvažnije je da su mušterije zadovoljne i da im u roku od tri do pet dana isporučimo naručene slike, dodaje Jelica Radić.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: