• četvrtak, 18. jul 2024.
Počela nacionalna kampanja o subvencijama za energetsku efikasnost
Društvo | Vesti | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Počela nacionalna kampanja o subvencijama za energetsku efikasnost

20. jun 2024. godine

Ministarstvo rudarstva i energetike organizovalo je u Sremskoj Mitrovici prvu od 12 tribina u okviru nacionalne kampanje pod nazivom: „Kako se prijaviti za subvencije za zamenu stolarije, izolacije, fasade, solarne panele?“.

Pomoćnica ministarke rudarstva i energetike za energetsku efikasnost i klimatske promene Maja Vukadinović izjavila je da su resorno ministarstvo i Sremska Mitrovica obezbedili ove godine 17 miliona dinara za subvencije kojima podržavaju građane da zamene stolariju, izoluju fasadu, zamene neefikasne kotlove ili ugrade solarne kolektore i panele za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe.

-Primenom ovih mera ostvarujemo uštede energije, vodimo računa o kućnom budžetu, povećavamo komfor stanovanja, smanjujemo emisije štetnih gasova i više vodimo računa o životnoj sredini – rekla je ona.

Vukadinović je naglasila da građani koji žele da sprovedu istovremeno više od jedne mere, mogu da dobiju subvenciju do 65 odsto ukupne vrednosti investicije.

Ona je pozvala sve zainteresovane građane da se informišu i prijave za subvencije kada se raspiše javni poziv, i dodala da je od trenutka raspisivanja, ostavljen period od najmanje 10 dana do podnošenja prijava, kako bi se zainteresovani informisali o uslovima i prikupili dokumentaciju.

Ministarstvo je, kako je objasnila, sa Sremskom Mitrovicom za te namene obezbedilo tri miliona dinara, pri čemu je prijavljivanje za sticanje statusa energetski ugroženih kupaca jednostavno i traje tokom cele godine, zahvaljujući čemu dobijaju i umanjenja do 50 odsto na računima za struju, gas ili grejanje.

-Naš cilj je da kroz realizaciju ovog projekta, ukupne vrednosti 50 miliona dolara, koji se realizuje uz podrške Svetske banke, energetski saniramo više od 50.000 domaćinstava i nadamo se da će se povećavati broj domaćinstava iz Sremske Mitrovice koje će dobiti subvencije – istakla je Vukadinović.

Sekretar skupštine Sremske Mitrovice i predsednik komisije za energetsku efikasnost Miloš Mišković rekao je da Sremska Mitrovica od 2021. godine daje subvencije građanima za mere energetske efikasnosti i da su građani najviše zainteresovani za zamenu stolarije i izolacije.

Tekst i foto: www.srbija.gov.rs

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: