• subota, 2. mart 2024.
Rođendan biblioteke i besplatna članarina
Društvo | Hronika | Sremska Mitrovica | Vesti
0 Komentara

Rođendan biblioteke i besplatna članarina

12. februar 2024. godine

Biblioteka “Gligorije Vozarović” iz Sremske Mitrovice obeležila je 158 godina postojanja. Tim povodom prošle nedelje upriličena je svečanost na kojoj su uručene nagrade i zahvalnice najvernijim čitaocima, mališanima koji učestvuju u radionicama, kao i pokroviteljima najstarije ustanove kulture u gradu. Istim povodom, Mitrovčani su mogli da dobiju besplatnu godišnju člansku kartu, a prema rečima v.d. direktora Biblioteke Slobodana Kekića, ovu priliku iskoristio je veliki broj građana.

-Godinama unazad imamo praksu da povodom obeležavanja Dana bibloteke omogućimo našim sugrađanima da dobiju besplatnu člansku kartu. Na našu veliku radost imali smo izuzetan odziv i naša ustanova bogatija je za više od 2.000 novih članova. Inače, moram da napomenem da imamo preko 10.000 članova, a od toga je oko 3.500 aktivnih – rekao je Kekić.

Zahvalnice za najviše pročitanih knjiga dobili su: Aleksej Vasiljević, Dečje odeljenje; Aleksa Gadžurić, Omladinski kutak; Danilo Medenica, Odeljenje za odrasle; Ivana Korodić, Ogranak Čalma; Dušanka Tomašević, Ogranak Bosut; Sava Marinković, Ogranak Martinci; Jovanka Stanković, Ogranak Kuzmin; Valentina Kozenko, Ogranak Jarak.

-Pasioniran sam čitalac i čest sam gost mitrovačke biblioteke. U najvećoj meri čitam istorijske romane, ali dosta volim još i biografije i autobiografije. Inače, moram biti iskren i reći da ne vodim evidenciju o tome koliko sam knjiga do sada pročitao, ali samo tokom prošle godine bilo ih je između 70 i 80. Konkretan broj meni nije značajan, jer bitno mi je da na jedan kvalitetan način ispunim svoje slobodno vreme. Knjige su prava stvar za to i preporučujem svim da čitaju, jer puno toga mogu novog da saznaju, nauče i tako obogate svoje znanje i duh – rekao je u ime dobitnika zahvalnica Danilo Medenica.

Za najvernije posetioce kreativnih radionica organizovanih u biblioteci zahvalnice su dobili Vesna i Dušan Cvijanović. Za dugogodišnju saradnju i podršku zahvalnicu je dobila Dragica Poljak, a za saradnju i podršku u 2023. godini Dijana Šćekić – Ozon Media. Najviše knjiga u 2023. godini poklonila je Marica Mihajlović koja se takođe našla među nagrađenima.

Biblioteka “Gligorije Vozarović” je osnovana 1866. godine, kao Srpska građanska čitaonica. Od 1969. godine nosi ime po Gligoriju Vozaroviću, prvom srpskom knjigovescu i izdavaču, rođenom u sremskomitrovačkom selu Ležimir. Ova Biblioteka danas ima oko 145 hiljada knjiga u svom fondu.

Foto: Biblioteka “Gligorije Vozarović”/fb

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: