• subota, 2. mart 2024.
IZ MITROVAČKE BIBLIOTEKE: Knjige za vikend, Goranu Petroviću u čast
Kultura | Sremska Mitrovica
0 Komentara

IZ MITROVAČKE BIBLIOTEKE: Knjige za vikend, Goranu Petroviću u čast

9. februar 2024. godine

Krajem meseca januara, preminuo je Goran Petrović, srpski književnik i akademik. Jedan je od najznačajnijih i najčitanijih savremenih srpskih prozaista. Njegovi romani i zbirke priča prevođeni su na mnoge jezike. Dvadesetak njegovih priča je zastupljeno u antologijama srpske priče u zemlji i inostranstvu. Na književnu scenu stupio je knjigom kratke proze Saveti za lakši život 1989. godine. Od tada je objavio romane Atlas opisan nebom, Opsada crkve Svetog Spasa, Sitničarnica “Kod srećne ruke“, Papir i Ikonostas. Autor je pripovedačkih knjiga Ostrvo i okolne priče, Bližnji i Razlike. Petrović je objavio i knjigu kratke proze Sve što znam o vremenu, knjigu zapisa Pretraživač, novelu Ispod tavanice koja se ljuspa i dramu Matica koja je izvedena u Ateljeu 212.

Za života dobio je brojna priznanja i nagrade, i to: „Prosvetinu” nagradu, nagradu „Meša Selimović”, Ninovu nagradu za roman godine, Velika nagrada „Ivo Andrić” i mnoga druge.

Nagrađen Ninovom nagradom, roman „Sitničarnica ‘Kod srećne ruke’“ aktuelan je i više od dvadeset godina nakon što je objavljen. Sam početak romana upoznaje nas s Adamom Lozanićem, studentom književnosti, nastanjenim u Beogradu. Lozanić se izdržava lekturom u časopisu Naše lepote, i dobija ponudu da lektoriše roman “Moja zadužbina” Anastasa S. Branice, štampanog davne 1936. godine. Ovaj zadatak odvešće Lozanića u središte priče o Anastasu S. Branici, u čijem životu se uporedo sa istorijskim dešavanjima u tadašnjoj Jugoslaviji zbivaju porodične tragedije i jedna posebna ljubavna priča. Tako su u romanu prikazana dva paralelna sveta, svet stvarnosti i svet književnosti.

„ Ili mu se sve to pričinjavalo od viška literature i manjka života?!“

“ Postoje tri vrste čitalaca, razvrstava stara cepidlaka Gete. Prva, koja uživa ne prosuđujući. Treća, koja prosuđuje ne uživajući. I srednja, koja prosuđuje uživajući i uživa prosuđujući, ona vrsta koja zapravo iznova stvara umetničko delo.” (citati iz knjige)

Predlažemo sledeće romane za čitanje, iz fonda Biblioteke, pisca Gorana Petrovića:

Atlas opisan nebom

“Atlas opisan nebom“ je prvi roman Gorana Petrovića (objavljen 1993. godine). U ovom romanu pratimo neobične stanovnike jedne kuće, koji su jednog dana rešili da sruše svoj krov, i da umesto crepa stave nebo…

Opsada crkve Svetog Spasa

Već sledeće godine, Petrović je objavio opsežni roman Opsada Crkve Svetog spasa, u kojem je pisao o sedam vekova srpske i evropske istorije, stavljajući u centar naslovni istorijski događaj, govoreći o pokušaju naših dalekih predaka da se suprotstave osvajačima. Roman je doživeo mnoštvo izdanja, kao i više prevoda na druge jezike.

Petrovićeva poslednja dva romana, izdata su 2022. godine:

Papir i Ikonostas

Književnik Goran Petrović dobitnik je nagrade „Beogradski pobednik“ za najbolji roman na srpskom jeziku 2022. godine, za roman „Papir sa vodenim znakom“. Petrović je više od 20 godina posvetio radu na književnom projektu koji je nazvao „Roman Delta“. Dok roman „Papir“ predstavlja priču o jednom pseudoistorijskom događaju, o pohodu napuljske kraljice Đovane Nezasite na lučki grad Amalfi radi nabavke najfinijeg papira u tadašnjoj Evropi za potrebe ispisivanja najlepšeg ljubavnog pisma za njenog izabranika,, drugi roman „Ikonostas“ oslikava čudesan proces sklapanja ikonostasa na kalemegdanskom dvoru despota Stefana Lazarevića.

“.. Takođe sam zamislio da pružim veliki prostor u svim knjigama, van naše zemlje, tako da je “Papir” smešten u Italiju, a “Ikonostas” u Grčku, dok će treća biti u Litvaniji, dalje je tu i Carigrad”, govorio je književnik u jednom od intervjua, povodom izdavanja ovih knjiga.

„Ovde još nekog ima?! Prestao je da piše istog trena. Podigao je vrh pera sa papira, veoma polako, ne želeći da ga ono oda ako iole škrine. Oslušnuo je, još se ništa ne čuje… Ali, nema sumnje da se plamen na stolu – usplahirio.“ (citat iz knjige)

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: