• utorak, 23. april 2024.
IZ MITROVAČKE BIBLIOTEKE: Knjiga za vikend!
Društvo | Kultura | Sremska Mitrovica
0 Komentara

IZ MITROVAČKE BIBLIOTEKE: Knjiga za vikend!

16. februar 2024. godine

Naslov: Godine

Autor: Ani Erno

Ani Erno, francuska književnica, dobitnica je Nobelove nagrade za književnost 2022. godine. Njen roman „Godine“ je autobiografija, pisana u trećem licu, kompleksno delo u kome se kroz lično iskustvo prelama sedam decenija kolektivnih previranja, težnji, nadanja i događaja koji su formirali duh određenog vremena. Erno oživljava svet i život običnog čoveka u njemu, u periodu od kraja Drugog svetskog rata, pa sve do prve decenije XXI veka. Svet je to pre svega francuskog društva. Kroz obuhvaćeni period, autorka je pokazala kako se menjaju društveni položaj žene, porodica i porodični odnosi, brak, razilaze i koegzistiraju ideologije, pojačava ili slabi interakcija društva i pojedinca, kako nas menjaju nove tehnologije. Pozivajući se na predmete, reči, pesme i televizijske programe, u rasponu od 65 godina – u kombinaciji sa beleškama iz njenih dnevnika – ona beleži istinu svog vremena. „To je priča o mom životu i o hiljadama žena koje su takođe bile u potrazi za slobodom i emancipacijom“ – objasnila je sama autorka.

Opisuje turbulencije na francuskoj političkoj sceni i bujanje potrošačkog društva, od posleratne bede i malih radosti (poput banana i pomorandži), preko novotarija u vidu usisivača, frižidera i telefona, pa sve do groznice konzumerizma.

“Odrasli su nas sumnjičili da nas moderni pisci demorališu i da više ništa ne poštujemo.”

„Pričali su, međutim, samo o onome što su videli, što se moglo oživeti uz jelo i piće. Nisu imali dovoljno dara ili uverenja da pričaju o onome što su znali ali nisu videli.“

„Dobro su se snalazili s novotarijama, ponosili se što se služe usisivačem i električnim fenom. Radoznalost je odnosila prevagu nad nepoverenjem.“ (citati iz knjige)

Aleksandra Topić

Bibliotekar

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: