• sreda, 21. februar 2024.
Željka Filipović iz Kuzmina pravi ukrasne predmete i unikatne torbe
Reportaža | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Željka Filipović iz Kuzmina pravi ukrasne predmete i unikatne torbe

30. decembar 2023. godine

Kada su joj deca krenula u školu, Željka Filipović iz Kuzmina, počela je da im ručno šije maske za masekembale i da sa njima pravi razne predmete za školu. Sakupljala je patno, školjkice, perlice, kanape, vunu i tako, sasvim spontano, otkrila svoj hobi u kome uživa evo već punu deceniju.

– Pravim razne ukrase za kuću, Novu godinu i Uskrs, stalke za olovke u raznim oblicima: bicikl,vetrenjača, Zvezda, Partizan… Inspiraciju uvek imam, ponekad “ukradem” ideju sa interneta ali uvek dodam neki svoj lični pečat…Takođe, pre desetak godina sašila sam prvu torbu i otišla u prodavnicu gde me je prodavačica oduševljeno pitala imam li još takvih torbi za prodaju i tako sam počela da šijem i torbe. Pravi izazov mi predstavlja kada mi neko tvrdi da nešto ne mogu da napravim, a ja dokažem suprotno i to ponovim još jednom, u inat, kao prava Sremica – kroz osmeh priča Željka.

Ona za hobi kojim se bavi imam svoj kutak gde se nalazi mašina za šivenje, sav potreban materijal, pegla…Deca ga zovu “mamin kutak”, s tim što u njemu umesto šminke stoji gomila konca i vunice, lepak i makaze… Neki od radova koje je napravila ova talentovana i kreativna Kuzminka nalaze se u Dunavskoj ulici u Novom Sadu, u prodavnici koja se zove “Moje nasleđe”.

-Kada sam prošle godine slučajno u toj radnji ugledala svoje radove shvatila sam da ipak imaju neku vrednost i da nisu prosli nezapaženo. Prošle godine sam počela da pravim i “staklene lizalice” od šećera za dečije rođendane i krštenja a od nedavno i razne ukrase za torte. Podrška u svemu što radim su mi deca i suprug Zoran, jer oni znaju da mi je pored jednoličnih svakodnevnih obaveza potreban predah – kaže Željka i dodaje da je članica Upravnog odbora Kulturnog centra Kuzmin, te da učestvuje u svim manifestacijama koje se dešavaju u selu, kao što su susreti folklora, humanitarni bazari, uskršnji festivali…

Za njen hobi, od kojeg uspe da zaradi koji dinar i tako dopuni kućni budžet, zna većina Kuzminaca i njenih pratioca na društvenim mrežama. Žene rado nose njene torbe, koje same sebe preporučuju, a roditelji znaju da će u Željkinom kreativnom kutku pronaći i neki zanimljiv poklon za rođendan.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: