• ponedeljak, 4. decembar 2023.
Poseta Batanji, gradu pobratimu u Mađarsкoj FOTO
Društvo | Hronika | Beočin | Vesti
0 Komentara

Poseta Batanji, gradu pobratimu u Mađarsкoj FOTO

28. septembar 2023. godine

Povodom obeležavanja praznika Male Gospojine, slave Srpskog hrama u Batanji predstavnici Opštine Beočin i Osnovne škole „Jovan Grčić Milenko“ boravili su 23. i 24. septembra, u dvodnevnoj poseti Batanji gradu pobratimu opštine Beočin u Mađarskoj.

Delegaciju iz Beočina činili su načelnica Opštinske uprave Beočin Gordana Ćirović, zamenik načelnice Opštinske uprave Sekula Petrović, pomoćnik predsednice opštine Beočin Goran Pekez kao i direktor Osnovne škole „Jovan Grčić Milenko“ Dragan Mitić i pomoćnica direktora Radmila Jovanović.

U okviru programa održana je Sveta arhijerejska liturgija u Srpskoj crkvi, otvarena je izložba Anastasije Savić, a poseban utisak na publiku ostavili su nastupi učenika srpske škole u Batanji koji u svom školovanju neguju srpsku tradiciju, folklorne vrednosti i nasleđe.

Batanja je ovom svečanošću obeležila i Dan srpske kulture koji je upotpunjen i večernjim balom koji je otvoren izvanrednim nastupom КUD-a „Taban“.

Domaćini gostima bili su direktorka Batanjske dvojezične srpske osnovne škole Melinda Кeremi, predsednica Srpske samouprave u Budimšešti i predstavnica Srba u mađarskom parlamentu Vera Sutor Pejić, protojerej stavrofor, paroh batanjski crkve Ilija Galić, arhijerejski zamenik paroh sentandrejski Vojislav Galić, arhijerejski namesnik, paroh segedinski Dalibor Milenković, paroh deščanski Svetomit Miličić, paroh lovranski Radovan Savić.

Događaj su svojim prisustvom uveličali i državni sekretar doktor Ivan Bošnjak, gradonačelnik Batanje Čaba Boroš, kao i predstavnik Udruženja ,,Čuvari baštine“ iz Кikinde Milinko Arsenov koji je batanjske učenike obradovao lepim poklonima u vidu školskih torbi i pribora.

Saradnja Beočina i Batanje započeta je 1997. godine potpisivanjem Povelje o bratimljenju i saradnji a povezanost dva grada je u proteklih 26 godina omogućila uspostavljanje prijateljskih odnosa i međusobnu podršku na obrazovnom, društvenom i kluturnom nivou.

Foto: Opština Beočin, Osnovna škola „Jovan Grčić Milenko“

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: