• nedelja, 14. jul 2024.
U planu obnova Doma kulture u Stejanovcima
Društvo | Hronika | Ruma | Vesti
0 Komentara

U planu obnova Doma kulture u Stejanovcima

7. avgust 2023. godine

U narednoj godini trebalo bi da se pristupi rekonstrukciji seoskog Doma kulture u Stejanovcima. O tome je bilo reči prilikom posete pokrajinske sekretarke za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragane Milošević, koja je boravila u Stejanovcima zbog štete nastale usled oluje. Dom kulture je pretrpeo mala oštećenja u odnosu na crkvu, ali svakako je bio predmet razgovora u vezi sa obnovom koja je planirana za narednu godinu.

-Mi smo u proceduri da sredimo Dom, opet zahvaljujući podršci pokrajinskog sekretarijata i sekretarke Dragane Milošević. Postoje svi uslovi da se Dom obnovi da bi selo moglo da funkcioniše. Meštani i u ovako devastiranom objektu uspevaju da rade, ali ne u onoj meri u kojoj bi zapravo mogli. Da bismo čuvali selo, da ne bi opustelo, da ne bi otišli svi mladi u grad, mi moramo srediti ovaj Dom kulture, rekla je Aleksandra Ćirić, predsednica Opštine Ruma.

Кao i svaki veliki seoski dom, i stejanovački je građen sredinom prošlog veka. I onda i sada je to glavno mesto društvenog života u selu. U ovom momentu tu su svoje mesto našla udruženja, mesna kancelarija, tu se održavaju i tradicionalne manifestacije, a sve ih je obišla pokrajinska sekretarka za kulturu Dragana Milošević, istakavši da će sekretarijat podržati rekonstrukciju. Ono što je opštinski deo posla je sređivanje imovinsko pravnih poslova kako bi se nesmetano krenulo u radove. Oštećenja od oluje nisu velika, a najavljena rekonstrukcija je svakako bila planirana.

-Rekonstrukciju ovog doma ćemo sigurno pomoći od naredne godine, sve zahvaljujući podršci predsednika Pokrajinske vlade koji je prihvatio našu inicijativu od pre dve godine da osnujemo novu konkursnu liniju koja je namenjena lokalnim samoupravama, a zapravo za objekte koji su u javnoj svojini čija je delatnost kultura. To će biti jedan u nizu domova koji se rekonstruišu otkako smo pokrenuli akciju da obnavljamo domove kulture na čitavoj teritoriji naše Pokrajine. Ovaj Dom je iz pedesetih godina prošlog veka, udruženje žena je ovde već 40 godina i snažno čuva i verno neguje našu tradiciju i naš identitet i ono što je jako važno našu decu upućuje na isti. Tako da ćemo dati sve od sebe da sledeće godine dobijemo potpuno novi Dom kulture ovde u Stejanovcima, istakla je Dragana Milošević, pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

S. B.

*Projekat „Kultura u fokusu-novo ruho ustanova kulture“ je sufinansiran od strane Opštine Ruma. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne odražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: