• ponedeljak, 24. jun 2024.
U Šidu obeležen Međunarodni dan tolerancije
Društvo | Kultura | Vesti | Šid
0 Komentara

U Šidu obeležen Međunarodni dan tolerancije

25. novembar 2022. godine

Povodom Međunarodnog dana tolerancije profesori i učitelji osnovnih i srednjih škola u Šidu pripremili su aktivnosti koje su trajale nedelju dana, pod nazivom “Oaza znanja i prijateljstva”. Aktivnosti je podržao Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbeglice u Srbiji (UNHCR), a u organizaciji je učestvovala i NVO ,,Humanitarni centar za integraciju i toleranciju ” kao izvršni partner UNHCR-a u Srbiji.

Cela nedelja je bila posvećena aktivnostima i radionicama u kojima su zajedno učestvovali učenici osnovnih i srednjih škola u Šidu, kao i deca migranti smešteni u Prihvatnom centru Šid. Cilj aktivnosti je podizanje svesti o različitosti, poboljšanje integracije među migrantskom i lokalnom decom, poboljšanje socijalne kohezije, promocija tolerancije i interkulturalnosti i uvažavanja svih.

U okviru aktivnosti održan je i likovni i literarni konkurs u kome su učestvovali učenici iz škola “Branko Radičević”, “Sremski front”, Tehničke škole “Nikola Tesla” i Gimnazije “Sava Šumanović”. U sportskoj ustanovi “Partizan” u Šidu održane su fudbalske i odbojkaške utakmice u kojima su učestvovali dečaci i devojčice zajedno sa svojim profesorima, a na nekoliko mesta u Šidu postavljen je štand tolerancije. Učenici pidskih škola zajedno sa njihovim vršnjacima iz migrantske populacije zajedno su pisali poruke tolerancije na nekoliko svetskih jezika koje su lepili na štand, a prolaznicima su deljene poruke tolerancije. Na porukama su se našli citati “Tolerancija je uvažavanje, razumevanje ali i praštanje”, “Lepota i snaga su u različitostima”, “Lepo je kada voliš i poštuješ druge oko sebe”, “Tolerancija je davanje svakom ljudskom biću prava koje i sami želimo”, a devojčica iz Sirije Seeba, koja živi u Prihvatnom centru Šid i pohađa školu “Sremski front” na pitanje šta je za nju tolerancija napisala je “Nežnost nas čini jačim”. U Kulturno obrazovnom centru Šid održana je priredba i dodela nagrada za literarni i likovni konkurs, nakon čega su svi učesnici zajedno prošetali gradskim ulicama i puštali balone.

Kao finalna aktivnost biće oslikan mural na temu ,,Oaza znanja i prijateljstva ” na OŠ “Branko Radičević” i na Gimnaziji u Šidu . U oslikavanju murala će učestvovati profesori, deca izbeglice i lokalna deca.

Jelena Aćimović Runjanin iz Humanitarnog centra za integraciju i toleranciju, rekla je da ako toleranciju shvatimo kao odnos u kome neko potpuno prihvata drugog, njegove drugačije običaje, uverenja i mišljenja mislim da su deca dala lekciju iz tolerancije i dodala:

– Pokazali su da su zajedničkim radom jači, da je u različitostima lepota i snaga. Na ovom projektu povodom Međunarodnog dana tolerancije su učestvovala deca iz Srbije, Rusije, Avganistana, Sirije i pokazala da međusobnim uvažavanjem i razumevanjem svaki rad bude još uspešniji.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: