• Tuesday, 6. June 2023.
Dodeljeni ugovori za sufinansiranje ugradnje solarnih panela
Društvo | Vesti | Pećinci
0 Komentara

Dodeljeni ugovori za sufinansiranje ugradnje solarnih panela

23. November 2022. godine

Predsednik opštine Pećinci Siniša Đokić uručio je juče ugovore za dodelu bespovratnih sredstava za sufinansiranje ugradnje solarnih panela na porodičnim kućama.

Pravo na sufinansiranje ostvarilo je 15 domaćinstava, a po rečima predsednika Đokića, za ovu namenu izdvojeno je 6 miliona donara.

– Od ukupno 6 miliona, lokalna samouprava je iz budžeta izdvojila 3 miliona, a 3 miliona je obezbedilo Ministarstvo rudarstva i energetike. Treba imati na umu da je u pitanju sufinansiranje, tako da će i građani izdvojiti oko 6 miliona, što uopšte nije mala cifra. Trudimo se da našim građanima u ovim teškim vremenima, kada se ceo svet suočava sa velikom energetskom krizom, pomognemo da smanje troškove i umanje svoje račune za struju – naglasio je Đokić.

Jedna od potpisnika ugovora bila je i Radoslava Radenković iz Kupinova koja nam je rekla da se prvenstveno odlučila na ugradnju solarnih panela jer je u pitanju subvencionisanje.

– Mnogo znači 50 odsto uštede, inače ne bismo mogli sami da sve finansiramo. Solarni paneli su budućnost i treba uvek težiti ka nečem boljem. Takođe, velika je ušteda, za jedno 5 do 6 godina će se isplatiti – rekla je Radenković.

Energetska sanacije u domaćinstvima sprovodi se kroz saradnju sa privrednim subjektima koji se bave ugradnjom solarnih panela za proizvodnju električne energije, a Andrej Milošević iz firme MLS Exing doo Beograd smatra da je svet naših građana o solarnim panelima, ugradnji i samoj ekologiji na sve većem nivou.

– Ovo je pravi smer u kojem naše društvo treba da se kreće. Nama kao firmi ovakav vid subvencionisanja isto znači iz prostog razloga jer će se to omasoviti, sama količina solarnih panela će se povećati, što će doprineti i ekologiji i uštedi električne energije – kazao je Milošević.

Cilj sprovođenja mere energetske sanacijeputem ugradnje solarnih panela za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe je unapređenje energetske efikasnosti i povećano korišćenje obnovljivih izvora energije u domaćinstvima na teritoriji opštine Pećinci, a sprovodi se u okviru Programa energetske sanacije opštine Pećinci za period 2021-2023. godina. Program je deo nacionalnog cilja smanjenja potrošnje električne i toplotne energije.

pecinci.org

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.
%d bloggers like this: