• Sunday, 22. May 2022.
“Miholjski susreti sela” održani u Hrtkovcima
Društvo | Vesti | Ruma
0 Komentara

“Miholjski susreti sela” održani u Hrtkovcima

18. October 2021. godine

“Miholjski susreti sela“ je manifestacija u koju se uključila i rumska opština sa svojih 16 sela, a reč je o pilot projektu Ministarstva za brigu o selu. Manifestacija je održana proteklog vikenda u Domu kulture u Hrtkovcima, a namera je da postane tradicionalna.

– Cilj manifestacije je negovanje tradicije i običaja ruralnih krajeva rumske opštine predstavljanjem i izlaganjem rukotvorina i predmeta izrađenih starim zanatima. Takmičarski deo programa obuhvatio je nadmetanje u pevanju, recitovanju, likovnim i literarnim radovima, izradi stolnjaka i spremanju pogače. Ova manifestacija treba da osveži sećanje na život u selu, koji se nikada nije svodio na kupovinu namirnica, već je sve bilo lična ili porodična manufaktura – kaže Tatjana Došen, direktorka Turističke organizacija Ruma. Turistička organizacija i Кulturni centar „Brana Crnčević“ su organizatori ove manifestacije, a pokrovitelj Opština Ruma.

Otvaranju su prisustvovali Stevan Кovačević, predsednik SO Ruma i Aleksandra Ćirić, zamenica predsednika Opštine. Stevan Кovačević je ukazao da je manifestacija zamišljena tako da podstakne sve one koji učestvuju u donošenju odluka, da svest o potrebi revitalizacije naših sela bude jedna od vodilja u tim aktivnostima.

“Srpsko selo sa svojim ekonomskim i ljudskim potencijalima oduvek je bilo jedan od oslonaca ukupne strategije održivog razoja Srbije i nadam se da će tako biti i ubuduće. Nažalost, imamo depopulaciju, starenje sela, mada to nije samo trend specifičan za Srbiju. Ali ni to nije razlog da nas opravda i amnestira. Moramo donositi mere kako bi selu vratili mesto koje mu pripada”, poručio je Кovačević.

“Ova manifestacija pokazuje da rumska sela imaju potencijal i da postoji stvaralački potencijal u njima, a na nama je da taj potencijal negujemo. Кrajnji cilj nam je da vratimo život u selo i da selo bude oslonac razvoja naše Srbije”, istakao je Stevan Кovačević.

“Cilj ove manifestacije je čuvanje tradicije i narodnih običaja kojima je naša istorija bogata. Naše podneblje, koje karakteriše multikulturalnost, je svakako veoma značajno i treba negovati i prezentovati tu različitu kulturu i tradiciju naroda koji su oduvek živeli na ovom podneblju”, smatra Aleksandra Ćirić, zamenica predsednika Opštine.

Ona je dodala da smo, na žalost, svedoci migracija iz sela u grad što je uzrokovalo izumiranje života na selu, prevashodno zbog nekih novih tehnologija i načina života.

“Ovaj projekat ima za cilj upravo da se oživi tradicija i negovanje običaja koji su vezani za naše sremsko selo i želim da se i naredne godine vidimo u još većem broju i na nekom drugom mestu”, poručila je Aleksandra Ćirić.

Posetioci manifestacije su mogli da vide štandove udruženja žena iz rumske opštine koje su prikazale svoje rukotvorine, ali tu su bili i predstavnici hrtkovačke osnovne škole sa svojim proizvodima nastalim od bilja iz njihove bašte: sokovima od nane i zove, biljnim čajevima, kao i slatkim od šumskih plodova i aronije.

U programu su učestvovali učenici OŠ „Miloš Crnjanski“ iz Hrtkovaca, kao i folklorni ansambli.

Izvor/foto: ruma.rs

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Leave a Reply

%d bloggers like this: