• četvrtak, 18. jul 2024.
Sjajan projekat realizovan u Specijalnom rezervatu prirode “Obedska bara”
Društvo | Pećinci
0 Komentara

Sjajan projekat realizovan u Specijalnom rezervatu prirode “Obedska bara”

27. septembar 2021. godine

Tokom proteklog vikenda, 25. i 26. septembra u Specijalnim rezervatu prirode „Obedska bara“ u Obrežu realizovan je projekat „Zajedno u ritmu na selu sa decom i mladima sa smetnjama u razvoju – Telo kao instrument“ u organizaciji Кulturnog centra „Pećinci“ pod pokroviteljstvom pećinačke lokalne samouprave i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Učesnici skupa bili pedagozi i stručni radnici u obrazovnim ustanovama koji se, između ostalog, bave i obrazovanjem dece i mladih sa smetnjama u razvoju.

Direktor pećinačkog Кulturnog centra Jovan Devrnja istakao je uoči realizacije projekta da je ova ustanova prethodne dve godine realizovala pilot projekat koji je podrazumevao da se deca i mladi sa smetnjama u razvoju upoznaju sa tehnikom telesnih perkusija i nauče kako svoje telo mogu koristiti kao instrument.

-Ovoga puta hteli smo da što više pedagoga i stručnih radnika koji su u direktnom kontaktu sa njima osposobimo ne bi li i oni bili uključeni u kreiranje kulturno-obrazovnih programa u našoj sredini. S obzirom da u opštini Pećinci ima preko devedesetoro učenika osnovnoškolskog uzrasta sa poteškoćama u razvoju i učenju koji redovno pohađaju nastavu, smatrali smo da je ovakav vid stručnog usavrašavanja potreban onima koji su u direktnom kontaktu sa njima, a to su vaspitači, učitelji, nastavnici i stručni radnici-rekao je Devrnja.

U okviru projekta u subotu, 25. septembra održan je akreditovani stručni skup pod nazivom „Brojalice i telesna muzika kao sredstvo razvoja govora“ u saradnji sa Udruženjem građana „Otvoreni krug“ iz Novog Sada, Predškolskom ustanovom „Stonogica“ iz Sremske Mitrovice i Pedagoškim zavodom Vojvodine.

Perkusionisti Ana Vrbaški i Marko Dinjaški, koji su bili predavači i vodili radionice, ističu da nije neophodno da učesnici imaju sluha ili osećaj za ritam:

„Naše radionice su konceptualno svet u malom koji ima svoja pravila. Svi su jednaki i funkcionišu po princpima zdrave grupe, a atmosfera u kojoj se radi je sigurna i pogodna za rast i razvoj. Deo vežbe koje se rade su vežbe disocijacije pažnje, te tako polaznici uče da prate dva i više tokova dok se kreću i govore ili pevaju. Tehnika telesnih perkusija podrazumeva pre svega različite vrste tapšanja, puckanja prstima, lupkanja po različitim delovima tela, udaranja nogama o pad te tako umesto instrumente za proizvođenje zvukova koriste se ruk, usta, prsti itd.

Drugog dana, u nedelju 26. septembra održane su tri jednočasovne radionice za učesnike, ali i polaznike Dramske sekcije Кulturnog centra koji se bili u prilici da se upoznaju sa tehnikom telesne perkusije.

Zorica Dmitrašinović, učiteljica u Osnovnoj školi „Slobodan Bajić Paja“ u Pećincima u svom dosadašnjem radu susretala se sa decomsa smetnjama u razvoju:

„Drago mi je što sam imala priliku da budem deo ovog projekta u okviru kojeg sam dosta toga saznala i savaladala kada je tehnika telesnih perkusija u pitanju. Trudiću se da stečeno znanje primenim na svoje učesnike i sigurna sam da će biti rezultata. Bez obzira da li dete ima smetnje u razvoju ili ne, naše je da pomoću ove tehnike časove učinimo zanimljivim, jer sam sigurna da pomoću ove tehnike mogu da se savladaju nastavne jedinice ne samo iz muzičke kulture, već i srpskog jezika, matematike, prirode i društva, fizičkog vaspitanja i sl.“ – kaže Dmitrašinović.

Upo poštovanje epidemioloških mera kao što je nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru i realizacije većeg dela projekta u prirodi, skup je okupio dvadesetpetoro učesnika zaposlenih u Predškolskoj ustanovi „Vlada Obradović Кameni“ u Pećincima, Osnovnoj školi „Slobodan Bajić Paja“ u Pećincima, Osnovnoj školi „Dušan Jerković Uča“ u Šimanovcima, Osnovnoj školi „Dušan Vukasović Diogen“ u Кupinovu, Dnevnom boravku za decu i mlade sa smetnjama u razvoju Centra za socijalni rad opštine Pećinci, kao i stručne radnike iz Škole za osnovno i srednje obrazovanje „Anton Skala“ u Staroj Pazovi i Osnovne muzičke škole „Teodor Toša Andrejević“ u Rumi. Po završetku teorijsko-praktičnog dela drugog dana učesnicima su uručena uverenja o stručnom usavrašavanju, a potom su svi prisustvovali školskom času u prirodi i upoznali se sa prirodnim bogatstvom Donjeg Srema u organizaciji Javnog preduzeća „Vojvodina šume“ kojem pripada rezervat.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: