• nedelja, 19. maj 2024.
Treća doza po preporuci
Vesti
0 Komentara

Treća doza po preporuci

13. jul 2021. godine

U Srbiji će najverovatnije biti uvedena treća doza vakcine protiv korona virusa, a preporuke građanima biće zvanično saopštene 1. avgusta, piše današnja beogradska štampa.

Nacionalno telo za imunizacijuu (NITAG) postiglio je načelan dogovor o davanju još jedne doze već vakcinisanim građanima, prvenstveno onima kojima je imunitet ugrožen zbog drugih oboljenja, navodi “Politika”.

List navodi da bi treća doza trebalo da bude preporučena osobama sa autoimunim bolestima, građanima koji su na nekoj od terapija koja im podstiče imunski odgovor, kao i pacijentima sa prsađenim organima, jer je primećeno da toj grupi bolesnika u većini slučajeva posle prve dve doze nije postignut odgovarajući imunitet.

Treća doza biće preporučena i građanima starijim od 80 godina koji već imaju zdravstvenih problema.

Takozvanu “buster dozu” moći će da dobiju i stariji od 75 godina koji imaju neko kardiovaskularno oboljenje, a nemaju antitela, navodi “Politika”.

Istovremeno, “Večernje novosti” ističu da bi konačan stav o trećoj dozi trebalo da bude poznat 1. agusta, kada bi o trećoj dozi trebalo da se izjasni Krizni štab na osnopvu analiza i preporuke koju će mu NITAG dostaviti do 23. jula.

List piše da ni trećom vakcinom “Srbija neće mnogo dobiti” ukoliko se ne nađe model da se omasovi dosadašnja kampanja imunizacije jer je, uprkos dostupnim vakcinama, dostignuto svega 40 odsto zaštićenih u opštoj populaciji.

FoNet

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: