• petak, 19. april 2024.
Novih pet profila dualnog obrazovanja
Projekti
0 Komentara

Novih pet profila dualnog obrazovanja

17. decembar 2020. godine

Trenutno oko 6.900 srednjoškolaca učenje kroz rad realizuje u skoro 900 kompanija, za jedan od 47 obrazovnih profila – U  školskoj 2021/2022. godini novi profili uvedeni na inicijativu privrede biće tehničar za oblikovanje nameštaja i enterijera, obućar, trgovinski tehničar, stolar i tehničar štampe

U ponudi za dualno obrazovanje od sledeće školske godine biće novih pet obrazovnih profila, saopštila je  Privredna komora Srbije (PKS) i pozvala poslodavce da se uključe u sistem dualnog obrazovanja i do 31. januara 2021. godine dostave Izjavu o spremnosti.

skola nikola tesla smSaopšteno je da će u školskoj 2021/2022. godini novi profili uvedeni na inicijativu privrede biti tehničar za oblikovanje nameštaja i enterijera, obućar, trgovinski tehničar, stolar i tehničar štampe.

PKS je pokrenula specijalizovani veb portal (portal.dualnoobrazovanje.rs) na kojem zainteresovani poslodavci mogu napraviti profil i na jednostavan način, u tri koraka, podneti prijavu za uključivanje u sistem dualnog obrazovanja.

Trenutno oko 6.900 srednjoškolaca učenje kroz rad realizuje u skoro 900 kompanija, za jedan od 47 obrazovnih profila, navodi PKS.

Dodaju da je do sada je više od 4.000 učenika u Srbiji završilo školovanje po dualnom modelu obrazovanja.

Dualni sistem je model srednjeg stručnog obrazovanja u okviru koga se znanje stiče u školi i kompaniji, a u zavisnosti od obrazovnog profila za koji se učenik opredeli, učenje kroz rad u kompaniji može početi već u prvom razredu.

Konačnu odluku o odobrenim odeljenjima po dualnom modelu obrazovanja Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja doneće objavljivanjem Konkursa za upis učenika u srednje škole, koji se očekuje krajem marta 2021. godine.

skola nikola tesla 1Dualno obrazovanje je model srednjeg stručnog obrazovanja u okviru koga se znanje stiče i u školi i u kompaniji. U zavisnosti od obrazovnog profila za koji se učenik opredeli, on već u prvom razredu može početi da ide i u kompaniju, na učenje kroz rad. Učenjem kroz rad učenici usvajaju praktična i primenljiva znanja u realnom radnom okruženju, u kompaniji.

Neophodnost da se formalni obrazovni sistem prilagodi potrebama privrede za kadrovima, podstakla je razvoj dualnog obrazovanja. Na obostranu korist kompanija i učenika, ohrabruje se učenikova produktivnost i motivisanost za sticanje veština. Nakon završetka školovanja po dualnom modelu obrazovanja učenik se može zaposliti kod poslodavca ili pokrenuti sopstveni posao, ali takođe ima i prohodnost za dalje školovanje. Poslodavac na ovaj način smanjuje troškove obučavanja novozaposlenih i ulaže u budućnost svoje kompanije.

Po ugledu na najpoznatije i najuspešnije evropske sisteme dualnog obrazovanja, koji se realizuju u Austriji i Nemačkoj, i Srbija je kao prva država u regionu usvojila Zakon o dualnom obrazovanju 2017. godine, čija je puna primena otpočela 1. septembra 2019. godine. Zakonom se regulišu prava i obaveze svih učesnika i poslodavcu se poverava odgovornost i uloga u obrazovanju učenika i sticanju kompetencija neophodnih za rad u ciljanom zanimanju.

Dualno obrazovanje u Srbiji sprovodi Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije. Razvoj je počeo kroz pilot-projekte, a podršku su pružili partneri iz Nemačke, Austrije i Švajcarske. U školskoj 2019/2020. godini se realizuje 35 dualnih obrazovnih profila, a izrađeni su i novi za narednu školsku godinu. O uspehu saradnje najbolje govore podaci koji sugerišu da je od početka ove inicijative nezaposlenost mladih u Srbiji značajno smanjena.

Projekat Dualno obrazovanjeod zamisli do ostvarenja snasufinansiran je sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije.

Stavovi izneti u podržanom projektu, nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: