• sreda, 10. avgust 2022.
Iskustva Tehničke škole u Staroj Pazovi sa dualnim obrazovanjem: dobar model za mehaničare
Projekti
0 Komentara

Iskustva Tehničke škole u Staroj Pazovi sa dualnim obrazovanjem: dobar model za mehaničare

16. decembar 2020. godine

Kvalitetnijom praktičnom nastavom svakako se uvećavaju šanse učenika da nađu odgovarajuće zaposlenje pre svega u kompaniji gde se sprovodi učenje kroz rad, ali i u bilo kojoj drugoj kompaniji

Piše: B.Rodić

Direktor Saša Ðekic sa privrednicimaDualno obrazovanje u Tehničkoj školi u Staroj Pazovi postoji od školske 2019/2020.godine, od kada je u Srbiji startovala primena novog sistema obrazovanja u srednjim stručnim školama. Profil mehaničar motornih vozila u pazovačkoj Tehničkoj školi jedini se obrazuje po dualnom modelu, kaže direktor ove škole Saša Đekić.

– Još nemamo učenika, koji su završili srednju školu po dualnom modelu tj. imamo 25 učenika u prvom razredu i 20 učenika u drugom razredu obrazovnog profila Mehaničar motornih vozila. Učenici drugog razreda su tek ove školske godine počeli sa praktičnom nastavom u kompanijama. Prva iskustva su pozitivna,  primećuje direktor.

– Odnos učenika prema dualnom obrazovanju je pozitivan. Većina učenika motivisana je za rad u kompanijama po dualnom modelu jer očekuju praktičnu nastavu na višem nivou nego u školskoj radionici, kao i nadoknadu za svoj rad. Kvalitetnijom praktičnom nastavom svakako se uvećavaju šanse učenika da nađu odgovarajuće zaposlenje pre svega u kompaniji gde se sprovodi učenje kroz rad, ali i u bilo kojoj drugoj kompaniji. Bolja postignuća učenika pri učenju kroz rad prednost su i za učenike koji nastavljaju dalje školovanje. – smatra direktor Đekić i dodaje:

Masin.-teh.-motor.-vozila-960x600– Ova vrsta obrazovanja je dobra za učenike, jer radom u kompanijama, pod nadzorom instruktora, u realnim uslovima, stiču znanja i veštine, koje će im biti neohodne u daljem radu. Benefit imaju i kompanije koje sprovode učenje kroz rad, jer prilagođavaju znanje i veštine učenika svojim potrebama.

I saradnja sa privrednicima je dobra, mada zahteva veći angažman kompanija oko pribavljanja akreditacije za učešće u ovom vidu obrazovanja.

– Saradnja sa privrednicima je dobra, mada nisu svi trenutno spremni za dualni model obrazovanja učenika u njihovim kompanijama. Sa mnogim privrednicima sarađujemo putem organizovanja praktične nastave po klasičnom modelu. Veći deo preduzetnika izrazio je i spremnost za uključivanje u dualni model obrazovanja putem Izjava o namerama za uključivanje učenika u učenje kroz rad u njihovim kompanijama, ali je samo deo njih prošao kompletnu proceduru akreditacije. Trenutno imamo ugovore sa 4 kompanije gde učenici obavljaju praktičnu nastavu učenjem kroz rad i to su: Volvo d.o.o. Novi Banovci, Malečić truck servis d.o.o. Stara Pazova, Skania d.o.o. Krnješevci, Elez d.o.o.Nova Pazova  – kaže direktor staropazovčake Tehničke škole Saša Đekić.

Projekat „Dualno obrazovanje-od zamisli do ostvarenja sna“ sufinansiran je sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije.

Stavovi izneti u podržanom projektu, nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Leave a Reply

%d bloggers like this: