• sreda, 28. februar 2024.
Autentična vojvođanska kuća u Zavičajnom muzeju
Kultura | Projekti | Ruma
0 Komentara

Autentična vojvođanska kuća u Zavičajnom muzeju

10. avgust 2020. godine

Ruma- Tokom vanrednog stanja, zaposleni u Zavičajnom muzeju u Rumi su vreme iskoristili da urede muzejske depoe i da pripreme nove etnološku postavku, koja je obezbeđena zahvaljujući Opštini Ruma. Posetioci muzeja od sada su u prilici da enterijer kuće vojvođanskog stila krajem 19. i početkom 20.veka. U pitanju je autentičan prostor i eksponati otkupljeni od porodica u Sremu, koji dočaravaju izgled vojvođanske kuće i ačin na koji se nekad živelo na ovim prostorima.

103941397_1125982574446533_8833490918014724860_n

-Spavaća soba otkupljena je u Golubincima, a veoma vredna trpezarija otkupljena je iz privatne kolekcije pokojnog Živka Sazdanića. Njegova supruga je poklonila muzeju porcelan koji se nalazi u trpezariji, pokućstvo i svi ostali predmeti su deo etnološke zbirke Zavičajnog muzeja, rekla je direktorka Zavičajnog muzeja u Rumi, Branislava Konjević.

Čak je i fotografija bračnog para sa početka 20.veka iznad kreveta u vojvođanskoj sobi autentična, a bračni par Ninković i Maletić iz Stejanovaca  i Vognja, možda nije ni slutio da će jednog dana, nakon celog veka biti deo značajne muzejske postavke, dodala je direktorka Branislava Konjević. Zato je i pozvala sve sugrađane da daju svoj doprinos i da ne bacaju stare predmete koje nađu u šifonjerima i na tavanima, jer po neki od njih može naći svoje mesto u muzeju. Za te predmete će kustosi utvrditi imaju li muzejsku vrednost i ako ima uvrstiti ih u zbirke. Sa građanima će biti potpisan ugovor i pored svakog takvog predmeta biće napisano ko ga je poklonio.

103940762_636487967077076_2271643828014991284_n

Celo krilo Zavičajnog muzeja u Rumi, koje gravitira ka Gradskoj pijaci je preuređeno, a prepliću se istorijske, umetničke i etnološke postavke. Početkom marta otvorena je postavka obrazovno-kulturnog karaktera – učionica iz prošlih vremena, a otvoren je i izložbeni depo u kome su najrazličitiji predmeti velike muzejske vrednosti. Posetioci, stariji i mlađi, mogu videti zanimljive detalje iz nekadašnjih škola, poput školske klupe-skamije, magareće klupe, šibe, stare računaljke, globuse i slično, ili stare gramofone, slike, apotekarsku kolekciju i mnogo drugih zanimljivih predmeta.

S.Belotić

Projekat „Kulturni i istorijski vodič kroz Rumu“ sufinanira Opština Ruma

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: