• subota, 20. april 2024.
Ponovni apel našoj dijaspori da ne dolazi u Srbiju
Društvo
0 Komentara

Ponovni apel našoj dijaspori da ne dolazi u Srbiju

19. mart 2020. godine

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je Vlada u svakodnevnom zasedanju i da će danas biti održane najmanje dve sednice na kojima će biti donete nove mere koje su ad hoc i zavise od trenutne situacije.

Dačić je u izjavi za Televiziju Prva rekao da je cilj do sada donetih mera da nema nastradalih, navodeći da se u očekivanju da epidemija koronavirusa dobije šire razmere preduzimaju mere i u Evropi na ograničenju kretanja, zatvaranju granica, prekidu međunarodnog avio i putničkog saobraćaja.

On je naglasio da su sve rigorozne mere usvojene u cilju očuvanja zdravlja građana, a da je Kina, u kojoj je nedavno boravio za vreme epidemije, dok je u Evropi još bilo relativno mirno, dala svima preporuke u borbi protiv ove opake zarazne bolesti.

U vanrednom stanju, kako je objasnio, donose se mere koje se odnose na ograničenje ljudskih prava i sloboda jer je zdravlje ljudi najvažnije.

Prema njegovim rečima, procena je da najdrastičnije mere, kao što su ograničenje kretanja za sve od 20 do 5 časova ujutro i zabrana izlaska starijih od 65 godina iz kuća, ipak daju rezultate.

Nažalost, i pored svakodnevnih apela svih zvaničnika u Srbiji da naši državljani iz dijaspore ne kreću na put, desilo se upravo to, rekao je Dačić i najavio nove mere Vlade, s obzirom na to da se situacija menja iz časa u čas.

Dačić je ponovo apelovao na naše državljane u dijaspori da ne dolaze u Srbiju, i podsetio na to da je formiran Krizni štab za pomoć ljudima koji se nalaze u inostranstvu, s tim što se ta pomoć odnosi na hitne slučajeve.

Država, kako je naglasio, pokušava da pomogne onima koji su se zatekli u inostranstvu da se vrate, a reč je o izuzetnim slučajevima, grupama turista ili bolesnima koji su se lečili u inostranstvu, ali je to sada postalo gotovo nemoguće zbog ukidanja međunarodnih komercijalnih letova.

Istovremeno, on je ukazao na to da se spoljna politika trenutno svodi na borbu protiv koronavirusa – sve spoljne aktivnosti su ukinute, a iako se vode, to se čini putem video-konferencija ili telefonskih poziva.

Sa drugim zemljama kontaktiramo uglavnom na ovu temu. Po nalogu predsednika Republike, trudimo se da naša država dođe do određenih medicinskih sredstava, opreme i lekova, naveo je Dačić.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: