• Saturday, 28. May 2022.
Značaj gimnastike kao bazičnog sporta
Projekti | Ruma
0 Komentara

Značaj gimnastike kao bazičnog sporta

27. September 2018. godine

Gimnastika je sport koji razvija fizičke i mentalne sposobnosti kod dece. Bez obzira na to da li će se dete kasnije baviti ovim sportom ili ne, izuzetno je zdravo da mališani prve sportske korake naprave na nekom od gimnastičkih poligona ili sprava

Piše: S.Belotić

 

Slet u PraguGimnastika je jedan od četiri bazična sporta, te nije potrebno mnogo govoriti zašto svoje dete treba upisati na časove ovog sporta. Zahvaljujući Gimnastičko ritmičko soko klubu „Ru rit ma“ i Ruma je postala mesto gde se ovaj sport razvija, posebno kada se zna da su u Sremu decenijama devojčice iz Sremske Mitrovice bile neprikosnovenekada je ovaj sport u pitawu. Osim ovog, u Rumi funkcioniše još jedan ginastički klub „Fit Forma“, oba sa isim ciljem, da se deca na prvom mestu bave sportom koji utiče pozitivno na sve aspekte razvoja dece. Po pravilu, u klubovima je daleko više devojčica, pojavi se tek po neki dečak, jer važi pogrešno uverenje da je gimnastika ženski sport. Bilo kako bilo, najvažnije je da mališani i ovaj sport imaju kao izbor u svom gradu.

GRSK „Ru ritma“ postoji u Rumi pet i po godina. U ovom klubu, u Sali Osnovne škole „Dušan Jerković“ vežba se sportska gimnastika, razboj, preskog, greda i parter, a treninge vode Ljiljana Orlović i Biljana Vojčanin. Vežbe su propisane pravilnikom u Gimnastičkom savezu Srbije, kome ovaj klub i pripada. Klub je iznedrio i dve sudije, Dušicu i Ljiljanu Orlović, koje  su položile ispit za nacionalnog sudiju.

– Devojčice se takmiče u C kategoriji. Ekipe čine devojčice od prvog do četvrtog razreda, do pet devojčica po ekipi po novom Pravilniku, koje se boduju i u pojedinačnoj kategoriji, te se svaka od njih nadmeće ekipno i pojedinačno. Takmičenje ima četiri kola, posle kojih se sabiraju bodovi, i logično, najbolja je ekipa sa najviše bodova.Te ekipe se plasiraju na krunsko završno državno prvenstvo u kom učestvuju klubovi iz cele Srbije, kaže Ljiljana Orlović, trener.

Gimnasticka revija u RumiOno što je vidljivo u našem gradu je godišnja revija, koja se održava krajem maja u velikoj dvorani Sportskog centra u Rumi. Devojčice tokom cele godine spremaju koreografije, te revija bude prikaz akrobatike, plesa, elemenata gipkosti, baleta i skokova. Tada se roditeljima i široj javnosti prikaže sve ono što se vežba tokom godine, kroz kompozicije i koreografije koje traju oko minut i po.

Mlade Rumljanke učestvuju i na drugim gimnastičkim predstavama i revijama. Svake godine učestvuju na Danima gimnastike u Novom Sadu, koji se tradicionalno održavaju vsake godine u julu mesecu. Na memorijalnom turniru „Stevan Mađar“ u Somboru osvjile su prvo i treće mesto. Ove godine klub se učlanio i u Sokolski savez Srbije, što im omogućava i rad na trampolinama. Kao takve, devojčice iz Rume ove godine, krajem juna i početkom jula imale su priliku da prvi put učestvuju nanajvećoj sportskoj manifestaciji u češkoj prestonici Pragu. Radi se o Sokolskom sletu, revijalnoj gimnastičkoj manifestaciji koja okuplja više desetina hiljada gimnastičara iz celog sveta. Program se sastoji od mnogobrojnih sletskih vežbi na nekoliko praških stadiona u kojima učestvuju gimnastičari i drugi sportisti starosti od 7 do 107 godina. A ovih dana gimnastičarke iz kluba „Ru rit ma“ bile su učesnice takmičenja u Sremskoj Mitrovici, i to one najmlađe koje još nisu u sistemu takmičenja.

Devojcice na takmicenju u Sremskoj Mitrovici– Potvrda za dobre rezultate i napredak kluba stigla je i od Opštine Ruma. Naša najbolja gimnastičarka, petnaestogodišnja Nevena Novaković, dobitnik je specijalne nagrade za sportistu godine za 2017.godinu. Ona gimnastiku trenira od prvog razreda osnovne škole, trening je propustila samo kada je bila bolesna, a nema takmičenja sa kog se nije vratila bez medalje, kaže Ljiljana Orlović.

Gimnastika je sport koji razvija fizičke i mentalne sposobnosti kod dece. Bez obzira na to da li će se dete kasnije baviti ovim sportom ili ne, izuzetno je zdravo da mališani prve sportske korake naprave na nekom od gimnastičkih poligona ili sprava. S tim u vezi, trener Ljiljana Orlović razbija zabludu da gimnastičari ostaju niski. Ona tvrdi da gimnastikom može da se bavi svako, ali zbog prirode sporta i vežbi, bolje rezultate ostvaruju niži sportisti. Isti je slučaj i sa košarkom, od nje se ne može porsati, visinu određuje genetski sklop, a najbolje rezultate u košarci daju visoki sportisti. Najvažnije od svega je da se deca uključe, steknu navike, da se pravilno razvijaju, a da rezultate ostvaruju baveći se gimnastikom ili nekim drugim sportom.

 

Projekat „Sport – karika koja nedostaje“ sufinansira se iz budžeta Opštine Ruma.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Leave a Reply

%d bloggers like this: