• utorak, 7. decembar 2021.
Seksting – zamka u koju se lako pada
Projekti
0 Komentara

Seksting – zamka u koju se lako pada

6. decembar 2017. godine

Fotografisanje, slanje ili primanje seksualnih slika maloletnih osoba je nelegalno. Ukoliko neko poseduje takvu fotografiju ili je prosleđuje, može biti optužen za krivično delo. Ono što mladi ne znaju, ili o tome ne vode dovoljno računa, jeste činjenica da poruke, slike, ili video snimci poslati putem interneta nikada nisu potpuno anonimni i u trenutku mogu postati vidljivi bilo gde u svetu

Piše: S. Lapčević

U cilju što boljeg upoznavanja školaraca sa opasnostima koje vrebaju na internetu, Kancelarija za mlade Sremske Mitrovice organizovala je prošle nedelje predavanje na temu sekstinga. Razgovoru sa Biljanom Matić, gradskim većnikom zaduženim za omladinu i sociologom Anom Popović, prisustvovali su učenici sedmog i osmog razreda Osnovne škole „Boško Palkovljević Pinki“ u čijim je prostorijama predavanje i održano.

MladiTokom interaktivnog predavanja, školarci su gledali zanimljive animirane filmove na temu sekstinga, postavljali pitanja, prenosili svoja iskustva. Sve to, kaže nam Biljana Matić, omogućiće bolji uvid u stvarna znanja najmlađih o stvarima koje na internetu gledaju ili rade, a čijih posledica neretko nisu svesni.

– Sama reč je kombinacija reči „seks“ i „tekst“ i predstavlja slanje različitih seksualnih poruka, što današnja omladina često radi. Poruke mogu sadržati reči ili fotografije, što je postalo naročito aktuelno od kada su nam androidi i „pametni telefoni“ postali široko dostupni. Seksting ne podrazumeva samo razmenu putem mobilnog telefona, već i putem „Skajpa“ i društvenih mreža, kao što su „Fejsbuk“, „Instagram“ i druge, kaže Biljana.

https://www.youtube.com/watch?v=AL5Y6rJwTuQ

Iako je seksting sam po sebi negativna pojava koja ne priliči ni punoletnim osobama, a posebno ne maloletnicima, opasnosti koje vrebaju usled ovakog ponašanja su mnogobrojne. Najblaže, kaže Ana Popović, jesu podsmeh i izopštenje u izvesnoj meri, a najteže ucena.

Sa predavanja– Postoji više tipova ucene, ali sve one idu u dva pravca. Prvi je da se „igra nastavi“, odnosno da ucenjeni ili ucenjena nastave sa pokazivanjem svog tela, a druga je da se na konto nastalih slika ili snimaka traže velike svote novca. Zbog toga je jako važno objasniti mladima da ne šalju svakakve snimke i fotografije, odnosno da zamole dečka ili devojku da ih obrišu što pre. Takođe, značajno je imati kraj sebe poverljivu osobu, a najbolje roditelje sa kojima treba razgovarati i o ovakvim stvarima. Uvek je važno imati na umu činjenicu da se tu ne radi o nerešivom problemu. Neprijatnom da, ali ne i nerešivom. U krajnjem, za bilo koji tip seksualnog ponašanja imate pravo da kažete „ne“ i da objasnite osobi koja vas prisiljava da ste ozbiljni i da to ne želite, kaže Ana Popović i dodaje: – Ako vam seksualne poruke šalje prijatelj, onda je važno da mu objasnite da to ne čini, a ako sa time ne prestaje, imate i mogućnost da tu osobu „blokirate“ i time joj onemogućite dalje uznemiravanje.

https://www.youtube.com/watch?v=YxfWaD_8NRs

SekstingTokom razgovora sa školarcima, nemali broj njih rekao je da zna barem jednu osobu koja se „zanimala“ slanjem seksualnih poruka. Da stvar bude još nezgodnija, ne nedostaju i oni koji su upoznati sa mogućnostima otvaranja lažnih profila na društvenim mrežama i objavljivanjem problematičnih fotografija. Stvarnih i montiranih.

– Fotografisanje, slanje ili primanje seksualnih slika maloletnih osoba je nelegalno. Ukoliko neko poseduje takvu fotografiju ili je prosleđuje, može biti optužen za krivično delo. Ono što mladi ne znaju, ili o tome ne vode dovoljno računa, jeste činjenica da poruke, slike, ili video snimci poslati putem interneta nikada nisu potpuno anonimni i u trenutku mogu postati vidljivi bilo gde u svetu, kaže Biljana Matić i dodaje: – Mnoge devojčice šalju takve fotografije iz šale, da bi privukle pažnju na sebe, ili ih nagovaraju momci. Momci ponekad krive drugare koji ih nagovaraju. Ali za neke je to skoro normalno ponašanje, način na koji flertuju. Tinejdžeri sve više razmenjuju takve fotografije jer gledaju fotografije javnih ličnosti i reality programe i ne vide da takvim ponašanjem bilo ko ima posledice. Zbog toga je važno da čitavo društvo postane svesno problema i iz korena se promeni. Tako, kada bi podvlačili crtu i tražili rešenje, morali bi reći da najveću odgovornost snose upravo stariji. Deca od njih uče, oni su ti koji imaju mogućnost nagrade i kazne. O tome treba voditi računa i to treba dobro i pametno iskoristiti.

https://www.youtube.com/watch?v=cy6z7DO4-Io

Tekst je objavljen u sklopu realizacije projekta „Mladi u kandžama interneta“ koji je finansiran sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio

 

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Leave a Reply

%d bloggers like this: