• nedelja, 16. jun 2024.
Na policama 12.000 knjiga
Projekti | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Na policama 12.000 knjiga

30. oktobar 2017. godine

Nije izvesno kada će Laćarak imati mesnu biblioteku, ali o tome se razmišlja. Školska biblioteka postoji koliko i škola – kaže  Mirjana Šulaja, profesorka srpskog jezika i bibliotekarka

Piše: S. Đaković

не брину за лекторуLaćarak je veliko i napredno selo, ali selo bez mesne biblioteke ili ogranka Biblioteke “Gligorije Vozarović” iz Sremske Mitrovice, koji imaju neka druga mitrovačka sela. Koji je razlog tome, kako  i zašto je došlo do toga da  čitaoci iz Laćarka po beletristiku ili neku drugu zabavnu knjigu moraju da se upute u grad, kod prijatelja koji imaju kućne biblioteke nije jasno, ali je jasno da se  razmišlja o pokretanju seoske biblioteke. Dok do toga ne dođe,  barem učenici Osnovne škole “ Triva Vitasović Lebarnik” ne moraju da brinu o lektiri i zabavnim knjigama jer imaju školsku biblioteku sa blizu 12.000 naslova.

Biblioteka postoji od kada postoji i nova škola, jer je, kako primećuju nastavnici, za biblioteku bila već tada planirana posebna prostorija. O tome kako sada radi ova biblioteka, šta sve u njoj može da se pročita, šta se planira i koliko se čita knjiga tema je razgovora sa Mirjanom Šulaja, profesorkom srpskog jezika i  bibliotekarkom.

Po knjizi inventara OŠ “Triva Vitasović Lebarnik” ima 11.795 knjiga, ali to nije pravo stanje, objašnjava Mirjana Šulaja. Pravo stanje se zna nakon rashodovanja starih knjiga, a to se radi svake godine.

мирјана шулаја– Broj knjiga koji se rashoduje može da bude i do nekoliko hiljada kako koje godine. Nakon toga pregledamo i takozvani mrtvi knjižni fond – to su knjige koje se ne čitaju, a koje postoje u inventarskim knjigama i očuvaju se na policama. Zato deo fonda sklonimo pa možemo reći da možda imamo u biblioteci oko 7.000 knjiga koje se čitaju.  Taj fond čine  lektira i dečija beletristika, omladinska beletristirka za starije osnovce i slično. mamo i knjige koje su nastavnička literatura, enciklopedije jer su one pomoćno sredstvo u nastavi, ali i slikovnice za niže razrede – nabraja profesorka Šulaja.

Svake godine predstavnici ove škole idu na Sajam knjiga u Beograd gde najavljaju nove knjige iz sredstava donacija  roditelja ili na novca obezbeđenog na sličan način. Nabave oko 150 knjiga u proseku, uglavnom onih koje su zanimljive za dečiju populaciju, koje su pogodne njihovom interesovanju i često pred polazak na sajam imaju ispitivanje javnog mnenja odnosno – učenika. Na poseban plakat u holu deca  zapisuju šta bi voleli od knjiga da škola nabavi na sajmu .

– Time se rukovodimo kod nabavke. U školskoj biblioteci se fond knjiga godinama  uvećavao,  na tome se svake godine radi i dalje će se raditi a sredstva obazbeđujemo samostalno, uz pomoć roditelja i drugih izvora – nastavlja profesorka Šulaja.

пано жељених књигаNadležni se trude da prate savremenu i zanimljivu literaturu za decu – čitaoce bez obzira jesu li oni pravi ljubitelji knjige ili čitaju samo  program za lektiru. Istina, iz godine u godinu, ocenjuje Mirjana Šulaja oseti se generalno posmatrano, pad interesovanja čitalačke publike jer je internet odradio svoje, pa ima sve više onih  u školskom uzrastu koji čitaju “preko mreže” knjige ili njihova skraećna izdanja.

Pravi zaljubljenici u knjigu uvek postoje, a u ovoj školih ih ima uvek. Škola ponekad vodi svoje učenike na Sajam knjiga i u ovoj školi postoji bibliotečka sekcija. Ona nije brojna, ima  šest do sedam članova ali su oni “produžena ruka nastavnika” raznim u bibliotečkim programima, akcijama i sličnom. Oni izdaju i vraćaju knjige,  sređuju i lepe pocepane korice.

U ovoj školi bilo je planova vezanih za čitaonicu ali se taj prostor sada koristi za drugu namenu. Bez obzira na to laćaračka škola se snašla: za one koji  koriste enciklopenije ili stručnu literaturu  u prostoriji biblioteke ima poseban sto. Tu može da se radi na ovim knjigama, jer ih ne izdaju da se nose kući.

Približava se kraj kalendarske godine, pa i nova akcija revizije knjižnog fonda. One koje su otpisane  i koje se neće više čitati odnosno upotrebljavati biće prodate, a  dobijena sredstva će se koristiti za nabavku nove knjige.

Tekst je napisan u sklopu realizacije projekta “Kakve su nam škole, takva su nam sela” koji se finansira iz budžeta Grada Sremska Mitrovica.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: