• četvrtak, 13. jun 2024.
Inđijska Ana Karenjina
Reportaža
0 Komentara

Inđijska Ana Karenjina

6. decembar 2017. godine

Kako navodi Teodora, oduvek je volela lik Ane Karenjine, te je njena davna želja bila da napravi jedan ovakav pozorišni komad. Kada joj se na fakultetu ukazala prilika, odmah je iskoristila

Piše: M. Balabanović

Teodora„Odjednom ništa više ne čujem. Ljudi koji su oko mene guraju me sa svih strana, trče prema stazi. Ne znam šta se desilo. Oni viču: ,,Pao je, pao je, Vronski je pao,,! Ja pokušavam da vidim da li je povređen, da li je živ, ali su oni oko njega napravili takvu gomilu da ja ništa ne mogu da vidim! Karenjin mi govori da se smirim, da sednem! Kako da se smirim? Ja tog čoveka volim!” – deo je Tolstojevog teksta po kojem je napravljena monodrama „Ana“,  24-godišnje Teodore Marčeta iz Inđije. Reč je o master radu mlade glumice koja je studirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Teodora je svoje prve glumačke korake napravila u Pozorišnoj radionici u Inđiji, koja je iznedirala brojne talente.

– Reč je o projektu koji sam radila kao master rad, a premijeru smo imali 30. aprila ove godine. Pored Kulturnog centra, gde je devet puta odigrana, igram je svakog meseca u Pozorištu mladih u Novom Sadu. Inače, gostovali smo na nekoliko festivala pa moram da naglasim da sam zadovoljna kako je monodrama zaživela – počinje priču ova mlada glumica iz Inđije.

Kako navodi Teodora, oduvek je volela lik Ane Karenjine, te je njena davna želja bila da napravi jedan ovakav pozorišni komad. Kada joj se na fakultetu ukazala prilika, odmah je iskoristila.

Teodora Marceta, glumica– Dramatizacijom sam se bavila nekoliko meseci i iznova čitala Tolstojevo delo kako bi bilo što bolje napisano. Nakon toga sam pozvala moju koleginicu sa klase Ivanu Janošev, koja je rediteljka i zajedno smo započele projekat.  Na prvom mestu sam zadovoljna jer igram jednu od najvažnijih uloga, a reč je o poznatom delu i opštepoznatom liku Ane Karenjine. Sa nestrpljenjem očekujem svako novo izvođenje, a posebno se radujem jer sam angažovana i van Inđije u pomenutom novosadskom pozorištu – kaže ova mlada glumica.

Teodora je talenat za glumu spoznala 2011. godine u inđijskoj Pozorišnoj radionici koju je tada vodio Jovan Grujić, a iduće godine je upisala fakultet.

Monodrama Ana– Tokom osnovne i srednje škole sam bila član recitatorske sekcije, ali sam glumom počela da se bavim tek u Pozorišnoj radionici.  Kada se osvrnem na taj period, moram da kažem da imam samo lepe uspomene, jer je to bio period srednje škole i samospoznaje, a u glumi sam definitivno pronašla sebe – kaže ona i podseća da ove godine ona vodi Pozorišnu radionicu u Inđiji.

– Nedavno smo imali audiciju za nove mlade talente i zaista smo oduševljeni odazivom. Ove godine imamo 13 polaznika sa kojima radimo svakog vikenda, a sve se radi u skladu sa fakultetskim programom – ističe ona.

Na kraju razgovora ova talentovana mlada devojka kaže su joj glumački idoli Meril Strip i Kejt Blanšet, čije uloge prati. Kako ističe, sanja da nađe svoje mesto u pozorišnom svetu, da se ostvari u novim ulogama i da publika uživa gledajući je. Sudeći po ulozi koja joj je lična karta u svetu glume, a to je lik Ane Karenjine, sjajna je budućnost pred njom.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: