• nedelja, 16. jun 2024.
Englesknija i Holanđanin prave Međunarodni dramski centar na Fruškoj gori
Reportaža
0 Komentara

Englesknija i Holanđanin prave Međunarodni dramski centar na Fruškoj gori

23. novembar 2017. godine

Bešenovački Prnjavor, seoce na padinama Fruške gore,  postalo je dom za mlad bračni par Engleskinju Vivien Von Abendorf i Kalkija Aporiju iz Holandije, koji ovde nameravaju da naprave Međunarodni dramski centar

Piše: Narcisa Božić

Na seoskom imanju u besenovackom prnjavoru foto narcisa bozicVivien i Kalki kupili su preko interneta staru seosku kuću sa voćnjakom i placem od četrdesetak ari, a njihov novi dom ubrzo je postao stecište volontera i njihovih prijatelja iz celog sveta i prava atrakcija za meštane okolnih sela.

– Upoznali smo se i zavoleli u Londonu na završnim master studijama prestižne Kraljevske akademije dramskih umetnosti. Oboje smo zaljubljenici u umetnost, posebno pozorište i književnost, a povezuje nas i ljubav prema prirodi i zdravom načinu života. Majka mi je iz Vršca, tako da sam se i zbog toga odlučila za Srbiju, a čarobna Fruška gora, kao prava lepotica opčinila nas je  odmah kada smo prvi put ovde boravili, pričaju Vivien (31) i Kalki (35), koji su ubrzo po dolasku osvojili simpatije žitelja malog fruškogorskog sela.

Međunarodni projekat

Kalki sa volonterima foto narcisa bozicKalki Aporia poreklom iz Lirdena u Holandiji, završio je najpre Pozorišnu akademiju u Mastrihtu, da bi na Kraljevskoj akademiji u Londonu magistrirao režiju i dramski tekst.

Radio je kao producent, scenarista i režiser na predstavi „Ja nisam Antigona“ Narodnog pozorišta „Sterija“ u Vršcu u koprodukciji sa teatrima iz Amsterdana i Londona u kojoj glavnu rolu glumi Vivien.

– Mada smo u početku zamislili da nam ovo bude kuća za odmor u letnjem periodu, sada smo se odlučili za stalni boravak ovde, jer imamo sve pogodnosti za naš međunarodni projekat. Imamo velike planove za adaptaciju ovog objekta, radovi su u toku, a uskoro ćemo od vaših vlasti zatražiti i državljanstvo, kaže Kalki.

Na imanju u glavnoj ulici Bešenovačkog Prnjavora, minijaturnog sela sa svega stotinak žitelja, radi se punom parom. Trenutno gostuju mladi iz Srbije i Danske koji pomažu da se završe sobe za smeštaj desetak volontera, a Vivien i Kalki planiraju i rezidenciju, kako je nazivaju, za producente i saradnike iz celog sveta.

Kkoproducent na medjunarodnom pozorisnom projektu foto narcisa bozic– U toku je rad na velikom četvorogodišnjem međunarodnom projektu u kome sam koproducent sa engleskim pozorišnim ansamblom Dejvida Glasa. U projekat su uključeni i Kanada, Norveška, Kina, Singapur, Engleska, Irska, Španija, Italija i Srbija. Radi se o obradi knjige o norveškom teroristi Andreasu Brejviku i akciji da se ostrvu Utoji, gde je on 2011.godine pobio 69 mladih političkih aktivista, vrati letnji kamp umesto memorijalnog kompleksa što su inicirale norveške vlasti, priča nam Kalki na tečnom srpskom i dodaje da će projekat svetlost dana ugledati na daskama Narodnog pozorišta za dve godine kada će Novi Sad biti evropska prestonica mladih.

U Prnjavoru, kaže, ima sve uslove za nesmetan rad, a dolazak zime, kada je selo odsečeno od sveta, sasvim će mu, kaže, odgovarati za pisanje i rad na računaru.

Neopisiv mir

Pored umetničkog angažmana ovaj mlad par planira da u narednim godinama od svog imanja napravi samoodrživo seosko gazdinstvo uz bavljenje voćarstvom i uzgojem ovaca i živine za sopstvene potrebe.

-Mir i spokoj, to je nešto neopisivo u odnosu na svu buku i haos Londona. Mada smo imali apartman u centru engleske prestonice odlučili smo da ovde, u Sremu bude naš novi dom. Tu imamo sve što nam je potrebno, imamo jedno drugo, ovamo će dolaziti naši prijatelji i saradnici iz celog sveta, a tu su i naši dragi susedi, tako da nam više ništa i ne treba, uveravaju nas Vivien i Kalki.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: