• četvrtak, 18. april 2024.
Zna­čaj kva­li­te­ta hra­ni­va
Poljoprivreda
0 Komentara

Zna­čaj kva­li­te­ta hra­ni­va

15. decembar 2011. godine

Mo­ra se vo­di­ti ra­ču­na o kva­li­te­tu hra­ni­va u is­hra­ni kra­va

Za vi­so­ko pro­iz­vod­na mu­zna gr­la ve­o­ma je bit­no da hra­na bu­de do­brog kva­li­te­ta i do­bro iz­ba­lan­si­ra­na. Hra­na do­brog kva­li­te­ta po­red uti­ca­ja na pro­iz­vod­nju mle­ka ima uti­caj na zdrav­stve­no sta­nje i re­pro­duk­tiv­ne oso­bi­ne kra­va. Za sa­sta­vlja­nje kva­li­tet­nog obro­ka po­treb­no je zna­ti sa­stav hra­ni­va ko­ja će ući u obrok. Vi­so­ko­pro­i­zvod­nim gr­li­ma je ve­o­ma bit­no da­va­ti obro­ke kon­stant­nog sa­sta­va po­go­to­vo u pr­voj po­lo­vi­ni lak­ta­ci­je.
Po­sle te­le­nja do­la­zi do na­glog sko­ka pro­iz­vod­nje mle­ka ko­ja mak­si­mum do­sti­že oko 8 ne­de­lje lak­ta­ci­je. S ob­zi­rom da kra­ve u tom pe­ri­o­du lak­ta­ci­je ne uno­se do­volj­ne ko­li­či­ne hra­nji­vih ma­te­ri­ja pu­tem hra­ne, je­dan deo tih hra­nji­vih ma­te­ri­ja obez­be­đu­ju iz sop­stve­nog or­ga­ni­zma. Zbog to­ga je ve­o­ma va­žno da kra­ve u lak­ta­ci­ju uđu u do­broj kon­di­ci­ji,  to jest da se ne za­ne­ma­ri pra­vil­na is­hra­na kra­va u pe­ri­o­du za­su­še­no­sti, što se na in­di­vi­du­al­nim po­ljo­pri­vred­nim ga­zdin­stvi­ma če­sto de­ša­va. Pe­riod za­su­še­no­sti pred­sta­vlja pe­riod ka­da se ve­li­ki deo hra­nji­vih ma­te­ri­ja ko­je mu­zna gr­la une­su obro­kom ko­ri­ste za rast i raz­voj plo­da, a deo i za na­dok­na­du iz­gu­blje­ne te­le­sne ma­se to­kom pred­hod­ne lak­ta­ci­je. Pe­riod za­su­še­no­sti kra­va ne tre­ba da je kra­ći od 45 da­na, a op­ti­mal­no bi bi­lo da tra­je oko 60 da­na.
Kod pro­iz­vo­đa­ča ko­ji mu­zna gr­la dr­že na ve­zu, sva­ka kra­va bi tre­ba­lo da do­bi­je obo­rok po sop­stve­noj pro­iz­vod­nji mle­ka, ali u šta­la­ma gde se mu­zna gr­la dr­že pu­šte­no u gru­pi to ni­je iz­vo­dlji­vo ako se ne or­ga­ni­zu­je is­hra­na po pro­iz­vod­nim gru­pa­ma.
Pri­li­kom for­mi­ra­nja  če­ti­ri pro­iz­vod­ne gru­pe, pr­va gru­pa bi bi­la gru­pa vi­so­ko pro­duk­tiv­nih kra­va – kra­ve u pr­va dva me­se­ca lak­ta­ci­je (pr­vih 5 do 7 da­na po­sle te­le­nja kra­ve tre­ba da do­bi­ja­ju se­no i kon­cen­trat u ko­li­či­ni ko­ju su do­bi­ja­le pred sa­mo te­le­nja, da bi im se ko­li­či­na kon­cen­tra­ta po­ste­pe­no po­ve­ća­va­la u ko­li­či­ni 0,5 do 1 kg dnev­no do op­ti­mal­ne ko­li­či­ne tj. dok kra­va od­go­va­ra po­ve­ća­njem ko­li­či­ne mle­ka a ujed­no se po­ste­pe­no uvo­de i osta­la ka­ba­sta hra­ni­va u is­hra­nu).
Dru­ga gru­pa bi bi­le kra­ve od dru­gog do osmog me­se­ca lak­ta­ci­je (ovo je fa­za lak­ta­ci­je ka­da kra­ve do­bi­ja­ju pun obim ka­ba­stog de­la obro­ka ali im se kon­cen­tro­va­ni deo obro­ka da­je pre­ma pro­iz­vod­nji mle­ka, tj. tre­ba re­dov­no vr­ši­ti kon­to­lu mleč­no­sti i na osno­vu nje ko­ri­go­va­ti kon­cen­tro­va­ni deo obro­ka).
Tre­ća gru­pa kra­va bi bi­le kra­ve od osmog me­se­ca lak­ta­ci­je do mo­men­ta za­su­še­nja (pe­riod ka­da tre­ba u is­hra­ni kra­va sma­nji­ti unos vi­so­ko­e­ner­get­skih hra­ni­va jer se u ovom pe­ri­o­du ka­da je ni­ska pro­iz­vod­nja mle­ka kra­ve obič­no pre­te­ra­no ugo­je i mo­že do­ći do po­ja­ve sin­dro­ma ma­sne je­trea).

Po­želj­no je da u is­hra­ni kra­va ce­le go­di­ne ko­ri­ste si­la­ža ili se­na­ža

Če­tvr­ta gru­pa bi bi­le za­su­še­ne  kra­ve – po­želj­no je  gru­pu za­su­še­nih kra­va po­de­li­ti u dve ma­nje gde bi u pr­voj gru­pi bi­le kra­ve od po­čet­ka za­su­še­nja do dve ne­de­lje pred te­le­nje (ka­da do­bi­ja­ju do 2 kg kon­cen­tra­ta i ka­ba­sti deo obro­ka), a u dru­goj gru­pi kra­ve dve ne­de­lje pred te­le­nje pa do mo­men­ta te­le­nja (ka­da mo­ga da do­bi­ja­ju oko 4 kg kon­cen­tra­ta dnev­no i ka­ba­sti deo obro­ka).
Po­želj­no je da po­ljo­pri­vred­ni pro­iz­vo­đa­či, ako su u mo­guć­no­sti, pra­ve si­la­žu ili se­na­žu i ko­ri­ste ih u is­hra­ni kra­va to­kom ce­le go­di­ne. Ko­ri­šte­njem  si­la­že i se­na­že u is­hra­ni kra­va to­kom ce­le go­di­ne uz do­da­tak  dru­gih ka­ba­stih i kon­cen­tro­va­nih hra­ni­va iz­be­ga­va­ju se osci­la­ci­je u pro­iz­vod­nji mle­ka ko­je na­sta­ju če­stim pro­me­na­ma hra­ni­va i ti­po­va obro­ka ko­ji se ko­ri­ste u is­hra­ni.
U kon­cen­tro­va­ni deo obro­ka  oba­ve­zno do­da­va­ti mi­ne­ral­no­vi­ta­min­ske do­dat­ke. Kon­cen­tro­va­ni deo obro­ka mo­ra da za­do­vo­lji pro­iz­vod­ne po­tre­be kra­va i bi­lo bi do­bro da je ume­šan sa ka­ba­stim de­lom obro­ka jer na taj na­čin se iz­be­ga­va da kra­ve bi­ra­ju hra­ni­va ko­ja će im vi­še pri­ja­ju. Po­ljo­pri­vred­ni­ci mo­ra­ju vo­di­ti ra­ču­na o kva­li­te­tu hra­ni­va ko­ja ko­ri­ste u is­hra­ni kra­va. Upo­tre­bom kva­li­tet­nih hra­ni­va, vi­ta­min­sko mi­ne­ral­nih do­da­ta­ka i ako ni­vo pro­iz­vod­nje oprav­da­va upo­tre­bu i dru­gih do­da­ta­ka kao što su sti­mu­la­to­ra va­re­nja (pro­bi­o­ti­ka,pre­bi­o­ti­ka) i ad­sor­be­na­ta amo­ni­ja­ka i tok­si­na, mo­že se u pro­iz­vod­nji mle­ka raz­mi­šlja­ti o ve­ćoj tj. pro­fi­ta­bil­noj pro­iz­vod­nji.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: