• sreda, 17. april 2024.
Obeležen Svetski dan osoba sa autizmom
Društvo | Srem bez predrasuda | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Obeležen Svetski dan osoba sa autizmom

3. april 2024. godine

Udruženja građana „Moj svet“ i „Autizam govori srcem“ 2. aprila obeležili su u centru Sremske Mitrovice Svetski dan osoba sa autizmom uz simbolično puštanje plavih balona.

Svetski dan autizma obeležava se svakog 2. aprila od 2008, odlukom Ujedinjenih nacija, zarad pružanja pomoći i povećanja razumevanja za osobe sa autizmom, dajući im podršku širom sveta. U periodu od 10 sati do 17 časova bio je upriličen prodajni bazar, a u 16 časova svi okupljeni su pustili balone u simboličnoj plavoj boji.

Zašto plava? Zato što je simbol globalne inicijative za podršku osobama sa autizmom i zato što okupljeni žele da se skrene pažnja na potrebe ovih osoba kako bi se naglasili važnost razumevanja, prihvatanja i podrške kakva im je neprestano potrebna, sa velikim i toplim srcem.

Svetski dan autizma je međunarodna inicijativa koja za cilj ima širenje informacija o pravima i specifičnim potrebama osoba sa autizmom. Ovaj dan predstavlja priliku da se podigne svest o jedinstvenim talentima i sposobnostima osoba sa autizmom, kao i o izazovima sa kojima se svakodnevno suočavaju.

Bazar su posetili gradonačelnica Svetlana Milovanović sa saradnicima i načelnik Gradske uprave za socijalnu zaštitu Dražen Riđošić, koji je ovim povodm rekao da je osobama sa autizmom potrebna stalna podrška roditelja, porodice i čitavog okruženja, a upravo zato Grad Sremska Mitrovica pruža usluge za koje se izdvajaju sredstva iz budžeta poput ličnog pratioca, kojih na teritoriji grada ima preko 50, usluga dnevnog boravka, pomoć u kući, kao i usluge pri ŠOSO „Radivoj Popović“, dodavši da će navedena vrsta pomoći za Grad uvek biti prioritet.

Predsednica udruženja „Autizam govori srcem“ Mirjana Malbašić je apelovala na sugrađane da svakog dana u godini pružaju podršku porodicama osoba sa autizmom, jer im to daje vetar u leđa i snagu u njihovoj svakodnevnoj borbi.

Đorđe Vesković

Projekat “U susret jednakosti – Srem bez predrasuda” se realizuje u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD, a administrira Nezavisno udruženje novinara Srbije. Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove NUNS i Ambasade SAD već isključivo autora.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: