• sreda, 17. april 2024.
Pojačan inspekcijski nadzor
Društvo | Hronika | Ruma | Vesti | Poljoprivreda
0 Komentara

Pojačan inspekcijski nadzor

27. mart 2024. godine

Opština Ruma će u cilju preventivnog delovanja na suzbijanju požara u narednom periodu sprovoditi pojačani inspekcijski nadzor, kako bi se prvenstveno sprečilo paljenje žetvenih ostataka na oranicama. Spaljivanjem strnjike ne smanjuje se samo kvalitet zemljišta, već se požar neretko proširi na okolinu uništavajući čitave ekosisteme, ugrožavajući lovnu divljač, divlje biljne i životinjske vrste, devastirajući zaštićena područja. Nadležne institucije apeluju na sve građane da preduzimaju mere zaštite od požara, uz ponovno podsećanje da je paljenje vatre na otvorenom prostoru zabranjeno.

Iako je Zakonom o zaštiti od požara i drugim zakonima zabranjeno spaljivanje ostataka strnih useva, spaljivanje smeća na otvorenom prostoru i spaljivanje biljnih ostataka, ova pojava je i dalje veoma zastupljena na celoj teritoriji Republike Srbije. Od početka februara evidentirano je ukupno 1.492 požara na otvorenom prostoru, što je enormno povećanje u odnosu na isti period prošle godine, kada je ovakvih požara bilo 226.

Loša praksa paljenja strnjike kao zastarelog načina uklanjanja žetvenih ostataka predstavlja veliki rizik po život i zdravlje građana i imovinu, nanosi velike štete poljoprivredi, životnoj sredini i prirodi. Uklanjanje strnjike vatrom zakonom je zabranjeno i kvalifikuje se kao krivično delo, a za počinioce su predviđene novčane kazne. Za fizička lica zakon predviđa kazne od 10.000 do 50.000 dinara, dok su iznosi za pravna lica propisani u rasponu od 300.000 do milion dinara.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: