• četvrtak, 16. maj 2024.
Osveštani temelji Svetosavskog doma
Društvo | Hronika | Sremska Mitrovica | Vesti
0 Komentara

Osveštani temelji Svetosavskog doma

27. mart 2024. godine

Episkop sremski Vasilije služio je svetu arhijerejsku liturgiju i osveštao temelje Svetosavskog doma u porti hrama Svetog arhangela Gavrila u Laćarku.

Radovi na izgradnji Svetosavskog doma u najvećem sremskom selu počeli su 26. februara, uz podršku Grada Sremska Mitrovica, a novi objekat sastojaće se od prizemlja i visokog potkrovlja, koji zajedno čine 650 metara kvadratnih. Na prizemlju će se nalaziti svečana sala sa 150 mesta, kancelarija, palionica, prodavnica, konferencijska sala, riznica, spomen soba, kuhinja, ostava, hladnjača i mokri čvor, dok su na visokom potkrovlju tri stana za sveštenike, dva od 110 i jedan od 50 metara kvadratnih.

-Svetosavski dom biće dom radosti dece, u kome ćemo organizovati književne i poetske večeri, likovne kolonije, duhovna predavanja, susrete horova iz svih krajeva Republike Srbije i Republike Srpske, Crne Gore, Amerike i Australije. Svetosavski dom će okupljati igračka i pevačka društva, porodice i udruženja iz Laćarka i Srema. U Laćarku će biti osnovano Versko dobrotvorno starsteljstvo (VDS), koje će organizovati dva puta mesečno trpeze ljubavi za sve one potrebite u Laćarku, koji sebi ne mogu da priušte topli obrok – navodi se iz hrama.

Posle liturgije i osvećenja temelja Svetosavskog doma, u porti hrama organizovan je kulturno – umetnički program i posluženje za prisutne vernike.

St.B.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: