• četvrtak, 29. februar 2024.
IZ MITROVAČKE BIBLIOTEKE: Knjige za vikend!
Društvo | Kultura | Sremska Mitrovica
0 Komentara

IZ MITROVAČKE BIBLIOTEKE: Knjige za vikend!

12. januar 2024. godine

Naslov: Lenka Dunđerska

Autor: Pero Zubac

Knjiga „Lenka Dunđerska”, značajna je lirska studija našeg poznatog pesnika Pere Zupca. Biografija žene o kojoj je napisana najlepša ljubavna pesma na srpskom jeziku. Ko je Lenka Dunđerski, devojka koja je inspirisala Lazu Kostića da napiše antologijsku pesmu srpske poezije Santa Maria della Salute?  Još od gimnazijskih dana za odgovorom traga pesnik, Pero Zubac, koji će i nama pokušati da približi priču o velikoj (platonskoj) ljubavi s kraja 19. veka. U toj priči, Lenka je opčinjena Lazinom harizmom, gospodstvenošću i, naravno, njegovom poezijom, a pesnika zadivljuju Lenkina samosvojnost, mladost i lepota.

Tad moja vila preda me granu,

lepše je ovaj ne vide vid;

iz crnog mraka divna mi svanu,

k’o pesma slavlja u zorin svit,

svaku mi mahom zaleči ranu,

al’ težoj rani nastade brid:

šta ću od milja, od muke ljute, 

Santa Maria della Salute?

(stihovi pesme Santa Maria della Salute)

Naslov: Bog malih stvari

Autor: Arundati Roj

“Bog malih stvari”, debitantski je roman Indijke Arundati Roj. Knjiga govori o klasnoj slojevitosti, o tragičinom životu jedne porodice, o ljubavi i vaspitanju, o ljubavi majke, lošim i dobrim izborima, kao i o ljubavi sestre i brata. 

Snažna, gotovo epska tragedija o malim ljudima součenim sa istorijskim zabludama, o stečenim preimućstvima i nesrećnim okolnostima. Priča nudi uvid u nepravedni kastinski sistem koji čini osnovu života, kao i  uvid  u položaj žene.

Priča se odvija u dva vremena – 1969. i 1993. godine.  Glavni akteri su dvojajčani blizanci, brat i sestra, Esta i Rahel, koji u trenutku kada priča započinje (davne 1969. godine) imaju 7 godina. Paralelna radnja se odvija 1993. godine, kada se blizanci ponovo sreću posle 23 godine. Porodična ljubav je jedna od glavnih tema u romanu, kao i odnos brata i sestre, koji su najbolji prijatelji, i tako će i biti do smrti Sofi Mol, njihove sestre od ujaka, nakon čega bivaju odvojeni. Ponovo se sreću nakon dvadeset i tri godine. Vrlo brzo će postati svesni ožiljaka koje nose od tog kobnog dana, i koliko ih zapravo niko drugi ne razume do sami sebe. 

“Njih dvoje, razdvojeni, više nisu ono što Oni behu, niti što su verovali da mogu biti. Ikad.” (citat iz knjige)

Naslov: 10 minuta i 38 sekundi na ovom čudnom svetu

Autor: Elif Šafak

Autor ovog romana, Elif Šafak i ovom knjigom daje glas onima koji u istanbulskom društvu glasa nemaju. Posvetila se izopštenima, prostitutkama, transvestitima, pojedincima druge rase i druge vere, onima sa samog ruba jednog vrlo kompleksnog društva. Groblje samotnika, groblje koje je odabrala kao simboliku cele svoje knjige, opisala je ovako: “Gotovo svi pokopani na Groblju samotnika izopšteni su na svoj način. Mnoge su odbacile njihove porodice, selo ili društvo uopšteno. Narkomani, alkoholičari, kockari, sitni kriminalci, skitnice, begunci, odbačeni, nestali, psihički bolesnici, beskućnici, nevenčane majke, prostitutke, svodnici, transvestiti, bolesnici od Aids-a… Oni neželjeni. Društvene parije. Kulturni gubavci.”

Priča prati život Lejle, prostitutke koja je brutalno ubijena i bačena u kontejner. Nakon smrti, Lejla doživljava tih “deset minuta i trideset osam sekundi” duhovne svesti, prisećajući se iz minuta u minut ključnih trenutaka svog života. Odrasla je u malom mestu u Anatoliji i obeležili su ga komplikovani porodični odnosi, kao i trauma. Begom u Istanbul, upada u svet prostitucije. Na svom nesrećnom životnom putu susreće raznoliku grupu likova turskog društva, skrajnutih pojedinaca, koji postaju njeni istinski prijatelji. Upravo tih pet osoba, svaka specifična i na svoj način otpadnik iz društva, činili su Lejlinu „vodenu porodicu“. Tu su njeni prijatelji sa društvene margine, svi kao i Lejla žrtve zlostavljanja.

“Lejla im to nikad nije eksplicitno rekla, ali prijatelji su joj bili sigurnosna mreža.”

(citat iz knjige)

Bibliotekarka: Aleksandra Topić

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: