• petak, 12. jul 2024.
Centar Rume proglašen za kulturno-istorijsku celinu od izuzetnog značaja
Kultura | Projekti | Ruma
0 Komentara

Centar Rume proglašen za kulturno-istorijsku celinu od izuzetnog značaja

7. novembar 2023. godine

Ruma- Vlada Republike Srbije donela je odluku kojom se Gradski trg u Rumi proglašava za kulturno-istorijsku celinu. Sticanje ovog statusa trebalo bi da olakša pristup državnim fondovima za obnovu spomeničkog nasleđa. O ovome je  pre nekoliko meseci govorila predsednica Opštine Ruma, Aleksandra Ćirić Bošković, prilikom završnih radova na uređenju fasada u centru grada. Prošle godine oformljena je Komisija za očuvanje kulturne baštine na teritoriji rumske opštine i pokrenuta je inicijativa da se svi spomenici, groblja, kao i građanske kuće u samom centru Rume kao I Spomenik revolucije očuvaju i stave na listu kao kulturna celina od izuzetnog značaja. Letos je već bilo izvesno da je Ministarstvo culture pozitivno odgovorilo na zahtev iz Zavoda za zaštitu spomenika iz Sremske Mitrovice, a na inicijativu Opštine Ruma  da se centralno gradsko jezgro proglasi za kulturnu celinu od istorijskog značaja.

-To je veoma bitno za samo očuvanje centralnog gradskog dela, ali i za naše dalje planove na očuvanju kulturnog jezgra. Tako ćemo imati veću potporu da apliciramo na konkursima kako kod ministzarstva, tako i kod pokrajinskog sekrtarijata da bismo dobili sredstva za očuvanje ovih prelepih fasada koje smo sada započeli, rekla je predsednica Opštine Ruma Aleksandra Ćirić Bošković, predsednica Opštine Ruma.

Projekat „Kultura u fokusu-novo ruho ustanova kulture“ je sufinansiran od strane Opštine Ruma.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne odražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: