• nedelja, 3. decembar 2023.
Koncertom u Mitrovačkoj gimnaziji počinju “Dani Krančevića”
Kultura | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Koncertom u Mitrovačkoj gimnaziji počinju “Dani Krančevića”

27. oktobar 2023. godine

Pod pokroviteljstvom Grada Sremska Mitrovica, uz blagoslov Sremske eparhije i podršku brojnih saradnika i donatora, a u organizaciji udruženja “Bingo”, festival “Dani Krančevića” održaće se od 27. do 30. oktobra i tokom tog perioda će ukazati na značaj stvaralaštva koje je ostavio Petar Krančević, kompozitor čije ime Muzička škola u Sremskoj Mitrovici nosi punih 60 godina.

Festival se otvara u petak 27. oktobra u 19:30 časova koncertom Muške vokalne grupe “Panonika” iz Zrenjanina, uz dirigentkinju Zoricu Kozlovački, a njihov program je inspirisan ružičastom i plavom, muško-ženskim odnosima u raznim emocionalnim varijacijama i umetničkim parovima koje povezuje uzajamno kreativno nadahnuće, blisko prijateljstvo, romantična veza i podrška koju su pronalazili jedno u drugom.

Stilski raznovrsnih 18 kompozicija, pisanih na razičitim jezicima, vremenski i geografski udaljene, nacionalno obojene vibriraju energijom ljubavi, bila ona platonska ii strasna i čine ovaj originalni repertoar izuzetno dinamičnim, emocionalnim i prijemčivim za publiku.

Drugog dana festivala će se realizovati više aktivnosti, a najznačajnije su:

-Skupština dirigenata Srpske horske asocijacije Srbije, sa početkom u 10:30 časova u sali hotela “Srem”.

-Koncert duhovne muzike u Sabornom hramu svetog velikomučenika Dimitrija, u 19:30 časova, kada će nastupiti gosti iz Banja Luke, kamerni hor “Kerubini”.

Treći dan će početi Liturgijom, na kojoj će, uz sasluživanje laćaračkih sveštenika, u Crkvi svetog arhangela Gavrila, pojati studenti iz Beograda. Po završetku Svete liturije, od 10:30 časova u sali Muzčke škole, počeće Horska radionica za učenika srednjih škola, ali i zainteresovane studente. Radionicu će voditi dirigentkinja Ana Ćosović.

Istovremeno, u nedelju od 10:30 časova nastaviće se rad Skupštine dirigenata, a u pauzi će, uz saradnju sa Turističkom organizacijom Grada, obići najznačajnije znamenitosti i tako videti sve lepote Sremske Mitrovice.

Tokom realizacije Skupštine dirigenata Srbije, pored tekućih teme, promovisaće se i zbornik “Horska muzika Petra Krančevića” koji je prošle godine izdalo Umetničko udruženje “Krančević” Baš u tom zborniku se nalaze i četiri kompozicije koje će izvesti, kako gostujući horovi, tako i hor-domaćin, omladinski hor “Krančević”.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: