• ponedeljak, 4. decembar 2023.
Inspekcija na terenu: Ne palite žetvene ostatke!
Vesti | Poljoprivreda | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Inspekcija na terenu: Ne palite žetvene ostatke!

1. oktobar 2023. godine

Sezona poljoprivrednih radova donosi i paljenje žetvenih ostataka koje može dovesti do nekontrolisanog širenja vatre koja uništava materijalna dobra, zemlju, šume, ugrožava ljudske živote, a gašenje požara je veoma sporo i zahtevno, posebno na nepristupačnim mestima. Povodom nekoliko manjih požara u prethodnom periodu, reagovali su nadležni.

-U Grgurevcima je zabeleženo nekoliko manjih požara čiji je uzrok bilo paljenje žetvenih ostataka na poljoprivrednom zemljištu, što je dugogodišnja štetna praksa, kako bi se izbegli neophodni troškovi za adekvatno odlaganje istog. Umesto uštede imamo zagađenje životne sredine, štetu na poljoprivrednom zemljištu i mogućnost širenja požara. Apelujem na sve građane koji pribegavaju ovakvom postupanju sa žetvenim ostacima da je to strogo kažnjivo sa aspekta više zakona. Ekipe komunalne milicije i inspekcije su na terenu i svi koji budu uhvaćeni na delu biće procesuirani u skladu sa zakonom – rekla je Jasna Poznanović, v.d. načelnika Gradske uprave za saobraćaj, komunalne i inspekcijske poslove.

Izbegavanjem spaljivanja ostatka useva, primenjivanjem adekvatnih agrotehničkih mera dobija se mnogo više na kvalitetu zemljišta, useva i plodonosnog reda, a da se pri tom ne narušava biljni i životinjski ekosistem u poljima.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: